Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica de la Gurasada este salvată de Ambulanța pentru monumente

basilica.ro
biserica gurasada

Ambulanța pentru monumente a început o campanie de strângere de fonduri pentru salvarea uneia dintre cele mai importante monumente istorice din România – Biserica medievală de la Gurasada, Hunedoara.

Lucrările sunt programate pentru perioada 7 septembrie – 7 octombrie 2021, anunţă asociaţia printr-un comunicat de presă, scrie Basilica.ro.

Citește și: George Simion îl pune la punct pe Ludovic Orban: ‘Este ultimul care să vorbească despre excentricități, pentru că el bea în Parlament’

Ambulanţa pentru monumente numeşte biserica din Gurasada „un simbol al artei medievale creștine și al identității naționale” şi solicită sprijin pentru restaurarea lăcaşului de cult pe a „cărei pictură foarte valoroasă plouă de ceva vreme prin acoperișul care a cedat”.

„Doar prin donații private și implicarea tuturor celor cărora le pasă cu adevărat de identitatea culturală mai putem salva această micuță bijuterie de secol XIII care se află pe lista tentativă UNESCO a României”.

Citește și: Florin Cîțu, asigurări de ultimă oră! ‘Vom sărbători Paștele la biserică’

În vederea realizării proiectului este necesară suma de 234.700 lei pentru achiziționarea unei tipologii de șindrilă din stejar unică și dificil de confecționat, plata meșterilor și acoperirea costurilor de cazare și masă pentru voluntari.

Citește și: Vasile Dîncu: ‘AUR nu are o asemenea forță să scoată atâția oameni în stradă. PSD nu va câștiga din aceste mișcări’

„Până în momentul de față s-a strâns suma de 30.000 de lei prin bunăvoința donatorilor privați, suma care acoperă o parte din șindrilă”.

Ambulanța pentru Monumente este un proiect inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum și dezvoltat de către o serie de organizații existente sau nou create din domeniul patrimoniului, cu activitate independentă în mai multe regiuni ale României și prin intermediul cărora s-au salvat de la degradare ireversibilă peste 50 de monumente istorice.

Citește și: Aurelian Pavelescu: ‘Trăim azi o nouă cruciadă a copiilor, aici, în România, sub ochii noștri: revolta împotriva regimului Iohannis’

Donațiile se pot face pe Facebook, dar și în contul Asociației Monumentum cu specificația GURASADA.

Biserica din Gurasada este atestată documentar încă din anul 1292.

Citește și: Ludovic Orban: ‘Mă bucur că a crescut semnificativ numărul persoanelor care vor să se vaccineze. Tuturor le recomand să se vaccineze’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.