Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica de lemn din satul Urşi, desemnată printre câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu. Pr. Valeriu Şerban: E o recunoaştere a strădaniei noastre

news.ro
biserica ursi

Biserica de lemn din satul Urşi, ce datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, desemnată printre câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu, la categoria "Conservare", primeşte astfel recunoaştere internaţională, iar strădania specialiştilor, arhitecţilor, voluntarilor şi enoriaşilor care au conlucrat timp de peste 10 ani pentru restaurarea monumentului istoric este răsplătită prin acest premiu, consideră preotul paroh Valeriu Şerban, potrivit agerpres.ro.

"Pentru restaurarea bisericii au făcut eforturi, împreună, arhitecţi, specialişti în momente istorice şi în restaurare, cât şi sătenii, care au fost voluntari la diferite activităţi şi au oferit cazare şi masă echipelor care s-au ocupat de restaurare. Într-un an au fost 25 de persoane care au lucrat pe timpul verii la restaurare, iar localnicii au asigurat cazare şi masă, arătându-şi astfel dragostea faţă de această biserică. A fost o conlucrare, iar enoriaşii s-au implicat şi s-au bucurat să ajute. Premiul acesta ne bucură pentru că arată roadele muncii în echipă şi este o recunoaştere pentru strădania noastră, iar biserica, monument istoric, este de asemenea recunoscută la nivel internaţional", a declarat, pentru AGERPRES, preotul Valeriu Şerban.

Acesta a subliniat că restaurarea bisericii de lemn din satul urşi (comuna Popeşti) permite cel mai important lucru pentru un lăcaş de cult - rugăciuni şi slujbe în interior, chiar dacă, pentru a proteja monumentul, nu vor fi organizate evenimente cu public numeros.

"Cel mai important este că avem bisericuţa în stare bună şi putem să slujim aici şi să înălţăm rugăciuni. Bisericuţa are un aer aparte, de marcată spiritualitate, dat de vechimea sa. Ne gândim şi la înaintaşii noştri care s-au rugat aici şi altfel simţim şi trăim rugăciunea. În prezent, slujbele au loc în biserica de zid, datând din 1913. Şi după resfinţirea bisericii de lemn, aici vom avea doar slujbe mai mici, cu un număr mai redus de persoane, pentru că trebuie să protejăm acest monument", a adăugat preotul.

Lucrările de restaurare a bisericii de lemn din satul Urşi, derulate prin intermediul Fundaţiei Pro Patrimonio, sunt aproape de finalizare şi anul acesta este aşteptată resfinţirea lăcaşului de cult.

"Anul acesta aşteptăm resfinţirea bisericii de lemn, după finalizarea unor mici lucrări rămase de făcut, tot de către specialişti. Însă şi până atunci ne bucurăm să primim turişti care să vină să se roage aici, să admire frumuseţea bisericii, pictura, arhitectura. Vom fi aici pentru a le oferi informaţii, iar biserica o vom proteja", a mai spus preotul.

Primarul comunei Popeşti, Aurora Măgura, a punctat că desemnarea Bisericii de lemn din Urşi printre câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu încurajează autorităţile locale pentru acţiuni de atragere a turiştilor, având în vedere că în comună este încă un obiectiv de interes turistic - satul medieval Firijba, în care s-a păstrat arhitectura satului românesc de odinioară.

"Biserica de lemn din satul Urşi, satul medival Firijba sunt importante obiective turistice, iar acest premiu pentru patrimoniu ne încurajează să avem un complex turistic, spaţii de cazare, astfel încât oaspeţii care vin să viziteze să poată să rămână peste noapte", a menţionat Aurora Măgura.

Biserica de lemn din Urşi a fost construită în 1757 şi poartă hramul "Buna Vestire" şi "Arhanghelul Mihail". Se remarcă atât prin arhitectură, cât şi prin pictura exterioară şi interioară, realizată în culori vii, după vechea tradiţie bizantină. Deosebită este şi pictura din partea de vest care o înfăţişează pe Maica Domnului cu un acoperământ cu aripi, o pictură asemănătoare fiind şi la Mănăstirea Govora.

Lucrările de restaurare la această biserică au început în 2010, iar lucrările s-au efectuat prin intermediul Fundaţiei Pro Patrimonio.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.