Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica monument istoric din Povergina, care datează din secolul 18, va fi restaurată

religie

Parohia din Povergina a câștigat un proiect finanțat de Institutul Național al Patrimoniului (INP) și va începe lucările de restaurare la biserica din localitate. Locașul de cult, care datează din secolul 18, a suferit daune considerabile în urma incendiului din anul 2015. Biserica nu a fost reparată până acum din lipsa fondurilor.

Săptămâna trecută a avut loc o întâlnire în Povergina la vederea demarării lucrărilor. Au participat profesori, peisagiști și tineri arhitecți, restauratori de la Facultatea de Arte și Arhitectură din Timișoara, potrivit basilica.ro.

Citește și: Vești proaste de la meteorologi - se schimbă vremea: ploi în 29 de județe

Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei a fost prezent diac. Ing. Timotei Anișorac, consilier în cadrul sectorului Patrimoniu al eparhiei. La discuții au participat credincioși din Povergina alături de preotul paroh Ioan Lazăr. Foto credit: Arhiepiscopia Timişoarei

„Scopul acestei prime întâlniri a fost acela de a găsi soluții pentru a se elabora o documentație tehnico-economică necesară salvării acestui monument al patrimoniului satului bănățean din secolul al XVIII-lea”, se menţionează pe site-ul eparhiei.

Proiectul de restaurare este finanțat prin fonduri nerambursabile de INP, faza DALI, în cadrul subprogramului Elaborare a documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice.

Citește și: Alina Mungiu Pippidi trage semnalul de alarmă: Klaus Iohannis și pericolul dictaturii în România

Valoarea proiectului este de 116.820 lei, iar termenul limită pentru finalizarea studiilor este 15 decembrie 2020.

Biserica ocrotită de „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” datează din anii 1782-1783. A fost construită din lemn de stejar, iar pereţii exteriori sunt acoperiţi cu lipitură de pământ. Fundaţia este din piatră de carieră.

Pictura a fost realizată de unul dintre cei mai importanți zugravi din Banat, Gheorghe Diaconovici, cel care face tranziția între pictura bizantină și cea occidentală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.