Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica Ortodoxă din Ucraina s-a rupt oficial de Moscova - Patriarhul ecumenic Bartolomeu a oficializat independeța Bisericii ucrainiene

ρομφαια
Porosenko Bartolomeu

Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului i-a înmânat duminică mitropolitului Epifanie decretul ce confirmă crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, relatează AFP preluată de Agerpres

Evenimentul, ce încheie procedura de recunoaştere a Bisericii ortodoxe ucrainene de către Patriarhia din Constantinopol, a avut loc cu prilejul slujbei de Bobotează, la biserica Sfântul Gheorghe din cadrul Patriarhiei ecumenice de la Istanbul, în prezenţa, printre alţii, a preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.

Documentul ('tomos') a fost semnat sâmbătă de patriarhul ecumenic Bartolomeu şi de mitropolitul Epifanie, ales în decembrie în fruntea noii Biserici. Decretul de autocefalie deschide calea pentru recunoaşterea acestei Biserici de alte confesiuni creştine.

Preşedintele Ucrainei a anunţat la 15 decembrie crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, ca urmare a unei decizii în acest sens a ''Conciliului de Reunificare'', format din feţe bisericeşti ortodoxe ucrainene.

În octombrie, patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului a recunoscut o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, revocând o decizie veche de 332 de ani care plasase Ucraina sub Patriarhia Moscovei. În replică, Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat ruperea relaţiilor cu Patriarhia Constantinopolului.

Tensiunile religioase marchează un nou episod al 'divorţului' politic, cultural şi social între Kiev şi Moscova după anexarea peninsulei Crimeea în 2014 şi izbucnirea unui conflict între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, mai notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.