Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SURSE Românii SE POT duce la biserici, ca să ia Paști: Lumina va fi adusă de voluntari, alături de poliție

basilica.ro
patriarhul daniel

Sfintele sărbători pascale din acest an vor fi total diferite față de tot ceea ce a trăit un ortodox român! Pentru prima dată în istorie, românii ortodocși nu pot merge la slujbele sărvârșite în biserici. Însă, Guvernul, prin decizia ministrului de Interne, Marcel Vela, în colaborare strictă cu Patriarhia Română, a decis că toți românii care vor să meargă să ia Paști de la biserici o pot face în cursul zilelor de vineri, 17 aprilie, și sâmbătă, 18 aprilie, între orele 06:00-22:00. Cele două instituții poartă, chiar și la această oră, negocieri pentru a pune la punct în cele mai mici detalii tot ce urmează să se întâmple, pentru a preîntâmpina evenimente nedorite.

Concret, Paştile vor fi sfinţite în Joia Mare, 16 aprilie 2020, după Sfânta Liturghie. Ea va fi ambalată igienic în pachete închise, iar vineri şi sâmbătă, ele vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate situate în afara lăcaşurilor de cult. Voluntarii care vor face deservirea vor purta mască şi mănuşi de protecţie. Totodată, se va păstra distanța socială între credincioșii care vor sta la rând.

Acolo unde nu există pangar în afara bisericii sau o încăpere, Paștile vor fi distribuite de voluntari, la locuința fiecărui credincios care solicită. Conform informațiilor STIRIPESURSE.RO, autoritățile locale, mai ales în mediul rural, se vor implica pentru a ajuta la distribuirea Paștilor. În anumite zone, această distribuire va fi dublată de oferirea Sfintei Lumini, precum și a unor cadouri pascale. Și în acest caz, voluntarii vor purta mască și mănuși de protecție.

Fiecare parohie va afișa un program în care credincioșii se pot deplasa să ia Paști. Acesta va ține cont de toate Ordonanțele Militare emise până acum și care fac referire inclusiv la persoanele de peste 65 de ani. Acestea vor putea primi Paștile de la voluntarii fiecărei biserici.

Pentru cei care vor merge să ia Paști de la biserici trebuie să completeze, obligatoriu, declarația pe proprie răspundere și să bifeze punctul 2, cel care precizează că deplasarea se face pentru ”asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice”. Pe acest document, fiecare credincios va preciza și traseul pe care îl va urma, inclusiv numele bisericii de unde va lua Paștile.

O altă informație aflată de STIRIPESURSE.RO face referire la distribuirea Sfintei Lumini. Aceasta nu va fi luată de credincioși de la biserici, ci urmează a fi distribuită sâmbătă, de către voluntari, după ce va fi adusă, așa cum e tradiția din 2009, de la Ierusalim. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare, așa cum, deja, a precizat Patriarhia Română. O altă noutate este că acesta va fi însoțită de polițiști, care vor ajuta la distribuirea ei, precum și la asigurarea ordinii și liniștii publice. În zonele rurale, Sfânta Lumină va putea fi distribuită si înainte de aducerea ei de la Ierusalim.

Totodată, Patriarhia Română a decis că duminică, 19 aprilie, în prima zi de Paşti, începând cu ora 06.00, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioşilor vârstnici şi bolnavi „Paştile”, precum şi pachete cu daruri alimentare de Paşti (ouă, cozonac, dulciuri etc.).

De altfel, Patriarhia Română urmează, conform informațiilor STIRIPESURSE.RO, să facă mai multe precizări pe acest subiect în cel mai scurt timp.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.