Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Blaga desființează Guvernul: Îl face înapoi pe prefect padisah

blaga

Copresedintele PNL Vasile Blaga a apreciat, vineri, la Vaslui, ca recenta Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru deblocarea activitatii unor autoritati publice locale 'îl face înapoi pe prefect padisah' si a explicat în context ca, prin noua reglementare, prefectul este 'cel care stabileste cine este ordonatorul de credite, modul în care se fac platile, si nu cei alesi'.

'Noi i-am cerut premierului sa respecte dreptul românilor de a se pronunta prin vot si a-si alege, acolo unde este cazul, primari, consilii locale, presedinti de consilii judetene. Imediat dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale, domnul Ponta a spus ca a înteles mesajul românilor, dar, dupa ce a venit din Dubai, nu i-a mai lasat pe români sa voteze. S-a ajuns în situatii absolut incredibile, în 2015, în România, în care exista anumite localitati, unele dintre ele municipii importante, în care nu exista nici primar, nici consiliu local, nici secretar si nu mai are nici cine semna statele de plata pentru salarizarea oamenilor. Si, atunci, a venit cu o ordonanta de urgenta prin care îl face înapoi pe prefect padisah. Adica, domnul prefect este cel care stabileste cine este ordonatorul de credite, modul în care se fac platile, si nu cei alesi', a declarat Vasile Blaga, într-o conferinta de presa.

El a mai precizat ca aceasta ordonanta a Guvernului Ponta este nedemocratica.

'Întrebam si noi: ce legatura are asta cu democratia anului 2015? Nu putem sa-i cerem nimic acestui om, care are o singura grija, aceea de a sta agatat la putere cât mai mult cu putinta, facând foarte mult rau acestei tari, în conditiile în care nu s-a mai vazut, într-un stat democratic, ca un om aflat în situatia lui sa se agate de scaun', a mai spus Blaga.

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta care prevede, între altele, un set de reglementari ce permit deblocarea activitatii unor autoritati publice locale, a informat un comunicat al Executivului.

'Este vorba despre localitati în care fie au fost dizolvate consiliile locale, fie primarul nu îsi poate exercita atributiile (ca urmare a încetarii mandatului, a suspendarii mandatului sau a dispunerii de masuri preventive), fie ambele situatii simultan', a precizat, miercuri, Guvernul, mentionând ca în aceste localitati nu mai este posibila, conform legislatiei în vigoare, adoptarea deciziilor la nivelul autoritatii publice locale.

Astfel, autoritatile respective sunt în imposibilitatea de a aproba bugetul local sau rectificari ale bugetului local, de a stabili în termenul legal (pâna la 10 noiembrie a.c) nivelul impozitelor si taxelor locale pentru anul 2016, de a emite autorizatiile de constructie, de a acorda unele drepturi sociale respectiv de asistenta sociala, protectia copilului, ajutoare pentru încalzire, venit minim garantat.

Pentru deblocarea acestor situatii, ordonanta prevede ca 'drepturile de asistenta sociala (alocatie, masuri de protectie sociala, ajutoare pentru încalzire acordate persoanelor cu venituri mici, etc) vor putea fi aprobate de catre secretarul unitatii administrativ-teritoriale sau de persoana numita de prefect în acest sens, în situatia în care primarul nu îsi poate exercita atributiile'.

În cazul dizolvarii consiliului local, actul normativ prevede posibilitatea reconstituirii consiliului din membri supleanti, iar în situatia majorarii sau diminuarii bugetului local cu sume de la bugetul de stat, ordonanta permite posibilitatea ca prefectul sa desemneze o persoana care sa preia calitatea de ordonator principal de credite si care sa aiba dreptul de a rectifica bugetul local prin aprobarea unei decizii, cu avizul Administratiei Judetene a Finantelor Publice.

În ceea ce priveste nivelul impozitelor si taxelor locale pentru anul 2016, actul normativ prevede posibilitatea 'aprobarii lor prin dispozitie a primarului, în cazul în care consiliul local este dizolvat, sau - daca nici primarul nu-si poate exercita atributiile - prin decizie aprobata de catre secretarul unitatii administrativ-teritoriale (sau de catre persoana desemnata sa preia calitatea de ordonator principal de credite)'.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.