Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Blocaj la CSM - Lia Savonea tună și fulgeră - Vrea introducerea de sancțiuni față de membri - 'Să oprim membrii să își facă propria lege'

Inquam Photos / Octav Ganea
savonea la csm

Șefa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Lia Savonea a spus în deschiderea ședinței de plen a Consiliului că dorește să inițieze modificarea Legii 317 pe tema introducerii unor sancțiuni față de mebrii CSM care nu se prezintă la ședințe.

Mai precis totul se leagă de lipsa a trei dintre procurorii din instituție, care sunt membri ai CSM, respectiv Cristian Ban, Tatiana Toader și Florin Deac.

Cei trei sunt marți la sediul PICCJ unde au fost convocați de procurorul general al României, Bogdan Licu, la o ședință a instituției.

”Lucrările plenului se desfășoară în prezența a cel puțin 15 membri. Suntem 13 membri prezenți. Aș vrea și eu să știu dacă membri au anunțat motive de lipsă. Personal mi se pare ca avem o perpetuare a unui blocaj în plenul Consiliului. Trebuie să reamintesc că la patru ședințe legal convocate s-a refuzat prezentarea pentru asigurarea prezenței”, a spus Savonea în debutul discuțiilor.

”Nu avem pârghii pentru stoparea acestei situații. Să solicităm ca în regim de urgență să se propună măsuri legislative care să conducă la deblocarea acestei situații . Ședințele se pot desfășura legal doar dacă sunt 15 membri. În 2 octombrie am discutat despre această ședință. Au fost atunci prezenți toți cei 5 procurori. Niciunul nu s-a opus sau nu a avut obiecții”, a mai spus șefa CSM.

Ea îl suspectează pe procurorul general interimar al României de complicitate la lipsa magistraților din CSM.

”Am văzut semnalele ministrului justiției. Nu pot să nu observ această stranie coincidență. Ministrul justiție pleacă și procurorul general suprapune aceasta activitate cu procurori. Cristian Ban, Tatiana Toader și procurorul Deac sunt cei care sunt la ședință. ... Suntem în fața unei acțiuni de coordonare. Să modificăm articolul din legea 317 astfel încât să oprim membri sa își facă propria lege. Să se stabilească și situația ca un membru să își piardă de drept mandatul când procedează într-o asemenea manieră”, a spus Savonea.

La un moment dat, în dialog cu un alt membru aceasta a spus că dorește să sune prin videoconferință la Parchetul instanței supreme pentru a discuta live cu procurorul general Bogdan Licu despre necesitatea prezenței celor trei procurori la sediul PICCJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.