Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Blocarea exporturilor lituaniene: UE este în contact cu autorităţile chineze pentru a clarifica rapid situaţia

europarl.eu
Comisia europeana UE

Uniunea Europeană este "în contact cu autorităţile chineze pentru a clarifica rapid situaţia" exporturilor lituaniene de a căror blocare este acuzat Beijingul de către Vilnius, drept reacţie la deschiderea în iulie a unei reprezentanţe diplomatice taiwaneze în acest stat baltic, relatează AFP.

"UE a fost informată că expediţiile lituaniene nu sunt procesate de vămile chineze şi că cererile de importuri provenind din Lituania sunt respinse (...) Suntem în contact cu autorităţile chineze pentru a clarifica rapid situaţia", au declarat comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-un comunicat comun.

"Unitatea şi solidaritatea în cadrul UE rămân esenţiale pentru a ne apăra interesele şi valorile în relaţiile noastre cu toate ţările. UE este gata să se opună tuturor tipurilor de presiuni politice şi de măsuri coercitive aplicate împotriva oricărui stat membru", au adăugat ei, potrivit Agerpres.ro.

"Evoluţia relaţiilor bilaterale ale Chinei cu fiecare din statele membre UE are o incidenţă asupra relaţiilor între UE în întregul său şi China. Dacă informaţiile primite vor fi confirmate, UE va evalua, de asemenea, compatibilitatea acţiunii Chinei cu obligaţiile sale faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC)", au mai precizat cei doi înalţi responsabili europeni.

Lituania a anunţat vineri că China îi blochează exporturile pentru a protesta din nou împotriva deschiderii, în iulie, a unei reprezentanţe diplomatice a Taiwanului la Vilnius. Beijingul obiectează la orice utilizare oficială a cuvântului Taiwan, de teamă ca acest lucru să nu contribuie la legitimarea internaţională a insulei, pe care China o consideră ca făcând parte din teritoriul său.

China a anunţat deja pe 25 noiembrie că nu va mai elibera vize în Lituania, la patru zile după ce a redus legăturile comerciale şi diplomatice cu ţara baltică.

Anunţul din iulie privind deschiderea la Vilnius a unei reprezentanţe taiwaneze a declanşat o campanie de presiune chineză vizând izolarea pe scena internaţională a insulei democratice autonome.

Ministerul Afacerilor Externe lituanian a precizat săptămâna trecută că va încerca să obţină un răspuns european la această situaţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.