Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Blocul ACUM din Republica Moldova îi invită pe socialişti la 'continuarea dialogului'

bn24.ro
socialisti republica moldova igor dodon

Blocul ACUM, format din Platforma Demnitate şi Adevăr (Platforma DA) şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a adresat Partidului Socialiştilor (PSRM) o invitaţie la continuarea dialogului, după ce au anunţat că vor susţine pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului o candidatură fără probleme de integritate, informează joi presa de la Chişinău, citată de AGERPRES.

"În urma deciziilor asumate de Consiliile Politice Naţionale ale cele doua partide din cadrul Blocului Politic ACUM, PAS şi Platforma DA, invităm PSRM la continuarea dialogului, astă seară (joi) la 18:00 sau mâine (vineri) la 8:30, la Parlamentul Republicii Moldova', este invitaţia lansată de Blocul ACUM.

Mai devreme joi, Partidul Politic "Platforma Demnitate şi Adevăr" (PPDA) a subliniat că va condiţiona susţinerea unui candidat la funcţia de preşedinte al Parlamentului din partea PSRM cu asumarea unui angajament public nominal din partea socialiştilor, potrivit deciziei Consiliului Politic Naţional al formaţiunii, întrunit joi în şedinţă.

Citește și: Luptă acerbă la vârful PNL: Rareș Bogdan simte nevoia să aibă reflectoarele asupra lui.Un partid cu doi lideri înseamnă conflicte interne

Astfel, PPDA cere ca deputaţii din fracţiunea PSRM sa semneze public nominal un angajament privind votarea la următoarea şedinţă a Parlamentului a actelor din "pachetul de dezoligarhizare', printre care demiterea directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), revocarea directorului Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), modificarea Legii procuraturii pentru a fi demis actualul procuror general, revenirea la sistemul electoral proporţional.

De asemenea, o altă condiţie a PPDA este ca deputaţii PSRM să semneze tot public nominal un angajament privind votarea Guvernului asumat ACUM în frunte cu Maia Sandu.

PPDA mai solicita ca preşedintele Republicii Moldova să semneze public promulgarea imediată a legilor care fac parte din pachetul antioligarhic şi desemnarea Maiei Sandu.

Citește și: PSD impune condiții! Cum ar putea accepta Pactul politic propus de Iohannis: Doar așa vom susține!

Solicitat să spună dacă PPDA ar susţine candidatura Zinaidei Greceanîi la funcţia de preşedinte al Parlamentului, aşa cum cere PSRM, Andrei Năstase nu a dat un răspuns clar, dar a reiterat necesitatea unei persoane integre.

Partidul Acţiune şi Solidaritate a decis miercuri seara să accepte condiţia PSRM de a vota un preşedinte al Parlamentului propus de PSRM, pentru a putea debloca activitatea legislativului, potrivit Radio Chişinău.Potrivit unui mesaj pe Facebook, PAS şi-a asumat o decizie dificilă pentru a debloca situaţia politică actuală şi a oferi Republicii Moldova un guvern legitim şi democratic.

În acelaşi timp, PAS îşi exprima speranţa miercuri seară că aceasta decizie va fi împărtăşită de partenerul său din blocul ACUM, Platforma Demnitate şi Adevăr (Platforma DA).

Citește și: Rareș Bogdan iese la atac:’Demisionați,vă rog! Ce ziceți, aveți curaj?’

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, în noul parlament de la Chişinău au intrat Partidul Socialist (35 de mandate), PDM (30 mandate), blocul ACUM (26 de mandate), Partidul 'ŞOR' (7 mandate) şi trei deputaţi independenţi.

Liderul Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a salutat joi decizia blocului ACUM condus de Maia Sandu (PAS) şi Andrei Năstase (PPDA) de a intra la guvernare împreună cu Partidul Socialiştilor (PSRM) "pentru a elibera Republica Moldova de Plahotniuc (Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova n.r.) şi controlul său oligarhic".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.