Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bloomberg, comentariu despre Iohannis - liderul tăcut al României

Noul preşedinte al României Klaus Iohannis, perceput în ţară ca un om echilibrat care face lucruri fără să spună prea multe, s-a angajat la învestire, duminică, să stimuleze creşterea economică, să reducă birocraţia şi să lupte împotriva corupţiei, comentează Bloomberg News online, potrivit Mediafax.

"Există un val puternic de aşteptări de la el", a declarat pentru Bloomberg Michael Taylor de la Oxford Analytica, o firmă de consultanţă strategică. "El este eroul momentului, dar puterile sale constituţionale sunt limitate", a avertizat Taylor, referindu-se la noul preşedinte român, care a obţinut duminică dreptul să numească judecători şi să stabilească politica externă a României, principalele atribuţii ale şefului statului.

Al cincilea preşedinte de la căderea comunismului s-a instalat la putere după o campanie electorală umbrită de scandaluri de corupţie în cadrul partidului premierului Victor Ponta, în urma unor îndemnuri adresate Bucurestiului de catre Uniunea Europeană (UE) de a lupta mai puternic împotriva acestui fenomen, notează compania media, adaugând că Iohannis a inclus între priorităţile sale această luptă, alături de Educaţie şi Sănătate, în discursul de la învestirea în funcţie.

În ziua de după anunţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, el a cerut Parlamenului să ridice imunitatea aleşilor investigaţi pentru corupţie, iar măsura a fost aprobată în câteva ore, aminteşte compania, apreciind că triumful pe care l-a obţinut a "zguduit" coaliţia aflată la putere, pe care Ponta, contracandidatul său înfrânt, s-a gândit s-o consolideze printr-o remaniere.

Unul dintre lucrurile pentru care este criticat Iohannis, primul membru al une minorităţi etnice devenit preşedinte, este lipsa de vervă în discursul public, mai scrie Bloomberg, notând că el a răspuns veştii că a fost ales în funcţia de şef al statului, la un miting, spunându-le susţinătorilor "vreau să le mulţumesc celor care m-au votat, iar acum sunt pregătit să merg la serviciu".

"Chiar şi aşa, abordarea sa reprezintă o gură de aer proaspăt pentru mulţi", mai comentează Bloomberg.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.