Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNM: Rata anuală a inflației continuă să scadă

Banca Nationala a Moldovei
Octavian Armașu

BNM: Rata anuală a inflației continuă să scadă

Rata anuală a inflației s-a redus în aprilie 2023 la 18,1% față de 30,2% în decembrie 2022, continuând astfel scăderea rapidă începută anul trecut, se arată în cel de-al doilea Raport asupra inflației publicat astăzi de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Tendința descendentă va continua pe parcursul anului curent și va reveni în intervalul de variație în trimestrul IV din 2023, se arată într-un comunicat al BNM.

Conform lui Octavian Armașu, îmbunătățirea prognozei a devenit posibilă datorită adoptării în timp util a măsurilor de politică monetară de către BNM, precum și diminuării prețurilor interne de consum, scăderii prețurilor internaționale și remedierii prognozei privind economia zonei euro.

Prezentând noul raport asupra inflației, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că necesitatea înăspririi politicii monetare pe parcursul anului trecut a devenit absolut evidentă. „În continuare, toată lumea, inclusiv sectorul bancar, trebuie să conștientizeze necesitatea eforturilor conjugate de relansare economică”, a subliniat guvernatorul BNM.

Trecerea pe pantă descendentă a inflației a determinat Banca Națională a Moldovei să micșoreze, a patra oară consecutiv, rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la nivelul de 10,00 la sută anual.

Printre factorii care vor influența inflația aflată în decelerare se numără cererea internă și externă modestă, diminuarea anticipată moderată a prețurilor externe la energie, precum și temperarea continuă a creșterii prețurilor la produse alimentare și la petrol pe piața internațională.

Potrivit comunicatului, BNM va continua să monitorizeze cu atenție evoluțiile interne și externe, ca să intervină cu măsurile necesare. Următoarea prognoză asupra inflației va fi prezentată în luna august 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.