Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ratele românilor se scumpesc. BNR ar putea majora dobânda de politică monetară

Agerpres
BNR

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României se reunește, luni, într-o ședință în care ar putea decide o nouă majorare a ratei dobânzii de politică monetară, aflată în prezent la nivelul de 1,75% pe an. Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis anterioara majorare pe 9 noiembrie.

Creșterea dobânzii este de așteptat în condițiile majorării inflației în România, dar și în Europa și în întreaga lume. Decizia din 9 noiembrie a fost anticipată analiştii de pe piața financiară, care anticipau o majorare de cel puțin 0,50% a dobânzii. CA al BNR a venit cu o abordare mai prudentă și o creștere de numai 0,25 la sută.

Chiar și așa, decizia BNR a avut efecte în piață, pentru a fost urmată de o creștere importantă a indicelui ROBOR la 3 luni, cel mai folosit indicator pentru credite, care a intrat în noul an la peste 3% și a crescut cu aproape 70% față de perioada similară a anului trecut.

Tot vineri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 3,17%, faţă de cotaţia de 3,15% înregistrată joi, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 3,26%, de la 3,25 joi.

Analiştii financiari estimează că indicele ROBOR la 3 luni va ajunge la 3,22% în următoarele 12 luni, potrivit celui mai recent sondaj realizat de CFA Society.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.