Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR pregătește lovitura pentru români: Decizia care va crește ratele creditelor

Agerpres
BNR

Consiliului de Administraţie al BNR va dezbate miercuri 9 februarie majorarea dobânzii-cheie, majorare care va aduce majorarea dobânzilor băncilor comerciale, transmite Mediafax.

Majorarea este discutată în contextul creșterii inflației, spre 8% anul trecut. Creșterea dobânzii cheie este politica clasică pe care o adoptă băncile centrale în astfel de situaţii.

Problema este că majorarea abruptă a dobânzii-cheie, care majorează dobânzile cerute de băncile comerciale, poate lovi puternic economia, lipsind-o de resurse. De cealaltă parte, o inflaţie înaltă loveşte crunt în cei mai săraci dintre membrii comunităţii. La o inflaţie aşteptată de 9-10% până la mijlocul anului, pensiile cresc, de pildă, cu undeva la 4%. Deci cei mai săraci dintre cei săraci pierd mai mult.

BNR a ales o cale domoală, faţă de băncile centrale din Europa Centrală şi de Est care au majorat dobânzile mult mai abrupt.

Discuţia de miercuri va fi dacă dobânda va fi majorată cu 0,25% sau cu 0,5%. În ultimele trei şedinţe ale CA al BNR (5 octombrie 2021, 9 noiembrie 2021 şi 10 ianuarie 2022), dobânda a fost majorată cu 0,25%. La ultima şedinţă, cinci dintre cei nouă membri ai CA al BCR au votat pentru 0,25%, iar 4 dintre ei pentru 0,5%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.