Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR, replică la criticile venite de la Ambasada SUA. De ce omagiază un fascist

bnr

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că analizează semnalele referitoare la emisiunea numismatică lansată în aprilie cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la naşterea lui Mihail Manoilescu, fost guvernator al instituţiei în perioada interbelică, după ce Ambasada SUA la Bucureşti a criticat decizia BNR, pe motiv că acesta a promovat şi a contribuit la ideologia fascistă. 

'BNR analizează în prezent semnalele recente referitoare la această emisiune numismatică. Totodată, BNR va face demersuri pentru stabilirea unor proceduri de lucru cu instituţii reprezentative de specialitate în vederea evitării unor potenţiale situaţii regretabile în viitor', se arată într-un comunicat al BNR remis redactiei stiripesurse.ro. 

În plus, banca centrală reafirmă faptul că 'în niciun caz şi sub nicio formă emisiunile numismatice ale BNR nu doresc să rănească sentimentele nimănui, cu atât mai puţin să aducă atingere memoriei vreunei comunităţi sau să transmită mesaje având caracter ofensator, xenofob ori discriminator".

"Întreaga activitate a Băncii Naţionale a României este orientată fără excepţie în spiritul respectului faţă de valorile umanităţii, ale democraţiei şi multiculturalismului', adaugă BNR.

Vezi şi: SUA critică dur România: Atac la BNR din cauza omagierii unui fost guvernator

Referitor la emisiunea numismatică din luna aprilie 2016, BNR precizează că aceasta face parte dintr-un proiect, iniţiat în anul 2015, de prezentare a istoriei Băncii Naţionale a României şi a personalităţilor care au ocupat de-a lungul anilor demnitatea de guvernator al acesteia. 

'Demersul din acest an vizează marcarea activităţii a trei dintre guvernatorii băncii centrale la împlinirea unui număr semnificativ de ani de la naştere - 175 de ani de la naşterea lui Ion I. Câmpineanu, 140 de ani de la naşterea lui Ion Lapedatu şi 125 de ani de la naşterea lui Mihail Manoilescu, cei trei ocupând demnitatea de guvernator în perioade istorice diferite. Includerea în emisiunea numismatică a lui Mihail Manoilescu, care a deţinut demnitatea de guvernator al BNR în anul apogeului Marii Crize Economice, într-un context global şi european caracterizat de transformări profunde, a vizat exclusiv activitatea sa în fruntea băncii centrale şi cea în domeniul cercetării economice şi financiare la nivel mondial', se arată în comunicatul BNR. 

În plus, Banca Naţională precizează că, potrivit competenţelor sale legale, realizează emisiuni numismatice în tiraje reduse, destinate colecţionarilor, în cadrul unor programe ce includ o tematică diversă, dedicate atât personalităţilor şi evenimentelor marcante din istoria României, cât şi celor care au marcat evoluţia civilizaţiei universale.

Ambasada SUA a criticat decizia Băncii Naţionale a României de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al BNR din perioada interbelică, prin lansarea unei monede omagiale, arătând că acesta a promovat şi a contribuit la ideologia fascistă. 

"Ambasada SUA îşi exprimă dezamăgirea cu privire la decizia Băncii Naţionale a României de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al Băncii Naţionale din perioada interbelică, prin lansarea unei monede omagiale. Manoilescu a promovat şi a contribuit activ la ideologia fascistă şi sentimentul antisemit în România, care, în final, au condus la cea mai întunecată perioadă a acestei ţări", precizează Ambasada SUA, într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.