DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Boala declanşată de virusul Marburg, din aceeaşi familie cu Ebola se manifestă prin febră acută însoţită de hemoragii ce duc la deces

evz.ro
focar marburg boala

Boala declanşată de virusul Marburg, depistat în Guineea, o rudă mai puţin letală a virusului Ebola, nu are vaccin sau tratament şi se manifestă prin febră acută însoţită de hemoragii interne şi externe ce duc la deces, în medie, la 50% dintre cazuri, informează AFP marţi.

De unde a apărut virusul?

Boala - cunoscută anterior sub denumirea de febra hemoragică a virusului Marburg - îşi trage numele de la oraşul german unde a fost identificată pentru prima dată, în 1967, într-un laborator al cărui personal a intrat în contact cu exemplare de maimuţă verde africană aduse din Uganda.

Alte două focare au fost identificate în acelaşi an în laboratoare din Frankfurt, tot în Germania şi în Belgrad (pe atunci Iugoslavia, în prezent Serbia). În total, şapte persoane au murit la acea vreme, informează Agerpres.ro.

Cum se transmite?

Acest virus din familia Filoviridae (filovirus), precum Ebola, cu care are în comun numeroase caracteristici, se transmite la om de la exemplare de liliac frugivor, vieţuitoare considerate gazde naturale ale virusului.

Se răspândeşte la specia umană prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor infectate sau cu suprafeţe şi materiale contaminate, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Care sunt simptomele?

Primele simptome constau în dureri musculare, cefalee şi conjunctivită, urmate de dureri în gât, vărsături, diaree, erupţii cutanate şi sângerări.

Aceste simptome pot îngreuna deosebirea bolii provocată de virusul Marburg de alte afecţiuni, cum ar fi malaria, febra tifoidă, holera sau alte febre virale hemoragice.

Boala are o perioadă de incubaţie de două până la 21 de zile, potrivit OMS, apoi se manifestă brusc, cu febră mare, cefalee severă şi stare de rău.

Care sunt tratamentele posibile?

Până în prezent, nu există niciun vaccin sau tratament aprobat. Mai multe tratamente bazate pe produse sanguine, terapii imune şi tratamente medicamentoase sunt în curs de dezvoltare, potrivit OMS.

Rehidratarea orală sau intravenoasă şi tratamentul simptomelor specifice ameliorează şansele de supravieţuire.

Virusul este, însă, deosebit de mortal, provocând moartea, în medie, a uneia din două persoane infectate.

Ratele de mortalitate a variat de la 24% la 88% în cadrul focarelor anterioare, în funcţie de tulpina virusului şi de modul de gestionare a situaţiei.

Cum poate fi limitată o eventuală epidemie?

"Pentru a se preveni răspândirea virusului Marburg într-un ritm rapid, trebuie să-l oprim acum", a declarat Matshidiso Moeti, director regional al OMS pentru Africa.

Pentru aceasta, potrivit lui Ousmane Faye, cercetător şi director al departamentului de virologie de la Institutul Pasteur din Dakar, ''trebuie să consolidăm supravegherea, să identificăm toate cazurile de contact pentru a le putea izola, dacă încep să dezvolte boala, pentru a evita orice transmisie''.

Focare anterioare

În Africa, au fost raportate focare anterioare şi cazuri sporadice în Africa de Sud, Angola, Kenya, Uganda şi Republica Democrată Congo.

Cea mai gravă epidemie înregistrată până în prezent s-a produs în 2005 în nordul statului Angola, conducând la moartea a 329 din 374 de pacienţi identificaţi.

Primul caz în Africa de Vest

Cazul a fost depistat în prefectura Guéckédou, în sudul statului Guineea, într-un sat situat într-o regiune forestieră, în apropiere de frontierele cu Sierra Leone şi Liberia. Este vorba despre un bărbat care a murit la data de 2 august şi ale cărui simptome au debutat la 25 iulie, a indicat OMS.

Aproximativ 155 de cazuri de contact sunt supravegheate zilnic. Trei dintre membrii familiei pacientului decedat şi un lucrător sanitar au fost identificaţi drept contacte apropiate cu risc ridicat, iar starea lor de sănătate este monitorizată.

Cazul bolii virale Marburg a fost detectat la mai puţin de două luni după ce Guineea - una dintre cele mai sărace ţări din lume - a declarat sfârşitul epidemiei de Ebola care a izbucnit la începutul anului şi a lăsat în urmă 12 morţi.

Monitorizarea transfrontalieră a fost intensificată.

Focarul de virus Marburg a fost anunţat de OMS luni seară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.