Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boala gravă care poate afecta potența. Cum se manifestă?

Radu Pop
impotenta

Tulburările de erecție și urinarea frecventă, inclusiv noaptea, sunt simptome întâlnite frecvent la bărbații trecuți de 50 de ani. Din păcate, mulți tind să neglijeze aceste manifestări clinice, deși ele pot fi semnele unei boli grave – cancerul de prostată, una dintre cele mai frecvente afecțiuni oncologice la bărbați. Boala provoacă disfuncții erectile, care pot fi însoțite de dificultăți la urinare sau la ejaculare sau chiar de apariția sângelui în urină sau în lichidul seminal.

În stadiile incipiente, cancerul de prostată este asimptomatic, iar atunci când apar primele semnale de alarmă, mulți pacienți se simt rușinați și ezită să se prezinte la medic, iar boala se agravează. Diagnosticul de cancer poate fi pus foarte ușor și rapid, printr-o ecografie de prostată, urmată de examenul RMN multiparametric de prostată și de o analiză de sânge – free PSA (antigenul specific prostatic).

Din fericire, boala poate fi tratată cu succes dacă este descoperită din timp, iar în unele situații, după operația de îndepărtare a prostatei, pacienții își pot recupera potența. În prezent, intervenția chirurgicală se poate realiza prin chirurgie robotică urologică, o alternativă avansată, de ultimă generație, a laparoscopiei, care permite eliminarea completă a tumorii, cu excizia perfectă a structurilor anatomice afectate de cancer, dar și păstrarea funcției urinare și a elementelor neurovasculare din jurul prostatei. În acest fel, calitatea vieții pacientului nu are de suferit, iar el se poate bucura în continuare de o viață sexuală normală.

Tratamentul chirurgical asistat robotic este indicat în cazuri atent selectate de cancer de prostată localizat sau local avansat, fiind cu viză curativă, adică permite vindecarea pacientului, prin eliminarea completă a țesuturilor bolnave. Sistemul robotic asigură o excizie foarte precisă a tumorii, oferind chirurgului o manevrare ușoară a instrumentelor, chiar și într-o zonă anatomică greu accesibilă în condiții normale cum este pelvisul. În plus, operația robotică este minim invazivă, cu multiple beneficii pentru pacienți: recuperare foarte rapidă, risc redus de complicații, dureri postoperatorii ușor de suportat, conservarea țesuturilor sănătoase și cicatrici de mici dimensiuni.

La Spitalul Clinic SANADOR, cancerul de prostată poate fi tratat printr-o procedură modernă, eficientă, cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, de ultimă generație. Chirurgia urologică robotică este indicată și pentru alte afecțiuni urologice – chisturi, tumori renale, tumori vezicale etc. Indicația pentru tratamentul asistat robotic va fi stabilită de medicul urolog, care va discuta cu pacientul toate opțiunile posibile.

Pentru identificarea din timp a unor afecțiuni ale prostatei, bărbații cu vârsta peste 50 de ani ar trebui să se prezinte la un consult de urologie anual, chiar și în lipsa oricăror semne și simptome. Consultația și investigațiile specifice recomandate nu presupun disconfort și permit descoperirea precoce a problemelor, astfel încât tratamentul, atunci când este necesar, să fie cât puțin invaziv, iar recuperarea cât mai rapidă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.