Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bob Dylan şi-a cerut scuze într-o rară declaraţie publică pentru utilizarea unui dispozitiv cu scopul de a-şi duplica autograful pe cărţi

telegraph.co.uk
Bob Dylan

Bob Dylan şi-a cerut scuze într-o rară declaraţie publică pentru utilizarea începând din 2019 a unui dispozitiv cu scopul de a-şi duplica autograful pe cărţi şi printuri cu lucrările sale de artă, relatează luni BBC.

Vedeta a declarat că regretă faptul că a comis o "eroare de judecată" când a permis ca operele sale să fie comercializate ca fiind cu autograf, potrivit Agerpres.

El a spus că a început să folosească un "autopen" după ce a dezvoltat vertij, în 2019.

Această chestiune a ieşit la iveală după ce fanii care au cumpărat copii în ediţie limitată ale cărţii lui Bob Dylan "The Philosophy of Modern Song", în valoare de 600 de dolari, au comparat fotografiile cu semnătura sa.

Editura Simon & Schuster a refuzat iniţial cererile de rambursare, dând asigurări cumpărătorilor că fiecare autograf este autentic, validat printr-o "scrisoare de autenticitate".

După o presiune continuă, editura a recunoscut că aceste cărţi conţineau o "replică" a autografului vedetei şi a oferit rambursări complete tuturor celor care cumpăraseră una dintre cele 900 de copii "semnate de mână".

Au fost, de asemenea, puse la îndoială copii imprimate după lucrări de artă ale lui Dylan, care se pot vinde cu până la 15.000 de dolari americani, notează BBC.

Într-o declaraţie emisă vineri, cantautorul a recunoscut că unele dintre acestea au fost semnate şi cu ajutorul unui dispozitiv. "De-a lungul anilor, am semnat de mână fiecare copie imprimată şi n-a fost niciodată o problemă", a scris el. "Cu toate acestea, în 2019 am avut un caz grav de vertij, care a continuat în anii pandemiei. Este nevoie de o echipă de cinci persoane care să lucreze lângă mine pentru aceste sesiuni de autografe şi nu am putut găsi o modalitate sigură şi funcţională de a finaliza ceea ce trebuia să fac în timp ce virusul se dezlănţuia. Aşa că, în timpul pandemiei, a fost imposibil să semnez ceva şi vertijul nu a ajutat. Având în vedere termenele contractuale care se profilau, mi-a fost sugerată ideea de a folosi un autopen, cu asigurarea că un astfel de lucru este folosit 'tot timpul' în lumea artistică şi literară", a declarat artistul.

"Folosirea unei maşini a fost o eroare de judecată şi vreau s-o rectific imediat. Lucrez cu Simon & Schuster şi cu partenerii mei de la galerie pentru a face asta", a precizat Dylan.

Simon & Schuster şi-au cerut scuze pentru controversă săptămâna trecută şi au oferit rambursări tuturor cumpărătorilor care nu erau mulţumiţi.

Castle Fine Art, un comerciant de artă din Marea Britanie care comercializează copii imprimate după lucrări ale lui Dylan, a declarat că "nu avea ştiinţă de utilizarea unui autopen".

Doar două colecţii, ambele lansate în 2022, sunt vizate, se notează într-un comunicat. "Toate celelalte ediţii au fost semnate de mână individual de Bob Dylan însuşi", se precizează în document.

Cumpărătorilor care deţin un astfel de print cu autograf reprodus automat li se va oferi o rambursare completă. Cu toate acestea, li se va cere să "schimbe certificatul de autenticitate actual cu unul care reflectă semnătura autopen".

Dispozitivul autopen a fost brevetat în Statele Unite în 1803 şi permitea unei maşini să reproducă semnătura unei persoane în timp ce aceasta scria. Preşedintele american Thomas Jefferson a fost unul dintre primii susţinători ai sistemului, cumpărând două exemplare - unul pentru Casa Albă şi altul pentru locuinţa sa din Monticello, potrivit BBC.

Versiunea modernă nu necesită prezenţa semnatarului ci stochează o versiune digitală a semnăturii olografe, reprodusă ulterior de un braţ robotic.

Preşedintele american Barack Obama a fost prima persoană care a folosit un astfel de dispozitiv pentru a semna un proiect de lege.

Van Morrison a fost acuzat recent că a folosit un autopen pentru a semna CD-uri, deşi managementul său a emis o declaraţie în care neagă acest lucru.

Sinead O'Connor a recunoscut că şi-a semnat cartea de memorii cu ajutorul acestui dispozitiv, spunând: "Nu am fost în măsură să-mi scriu numele de 10.000 de ori, adică de câte mi s-a cerut autograf. Fiul meu nu se simţea bine, şi nici eu".

În ambele cazuri, notează BBC, obiectele disputate se vindeau cu aproximativ 30 de lire, ceea ce a limitat potenţialul scandal. Cu toate acestea, mulţi retaileri au retras de la vânzare exemplarele cu autograf ale cărţii lui O'Connor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.