Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu a participat la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE unde s-a discutat despre pandemia de COVID-19

bogdan aurescu

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, vineri, prin sistem videoconferinţă, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene. Principalul punct de discuţie a fost răspunsul internaţional la pandemia de COVID-19, anunță news.ro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe, principalul punct de discuţie al reuniunii informale a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene a fost răspunsul internaţional la pandemia de COVID-19 şi coordonarea concretă la nivelul UE şi al statelor membre pentru a putea răspunde adecvat nevoilor directe ale cetăţenilor europeni, fiind trecute în revistă acţiunile europene comune de repatriere, cooperarea în statele terţe şi aportul esenţial al Serviciului European de Acţiune Externă, al Comisiei Europene şi delegaţiilor UE din statele non-UE în vederea continuării acestor demersuri.

Citește și: Klaus Iohannis, declarații de ultimă oră: E o etapă pe care am reușit să o întârziem cât mai mult posibil

Un alt aspect abordat a fost acela al cooperării internaţionale, în cadrul ONU sau al altor formate multilaterale, context în care aportul UE şi al statelor membre ale UE, reprezentând laolaltă cel mai mare donator internaţional, este esenţial, în special pentru statele vecine, aflate în situaţii fragile sau vulnerabile în faţa crizei, inclusiv partenerii africani.

”În privinţa acestor eforturi conjugate la nivel UE, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat sprijin pentru o abordare solidară şi coordonată a crizei, inclusiv prin susţinerea activă a rolului ONU şi continuarea cooperării cu parteneri precum SUA, Japonia şi Coreea de Sud, care deţin expertiză şi resurse în privinţa gestionării crizei de COVID-19, pentru identificarea unor soluţii specifice. În privinţa statelor partenere, s-a referit cu prioritate la vecinii imediaţi, în principal statele Balcanilor de Vest şi cele din Parteneriatul Estic. Astfel, ministrul român de externe a exprimat apreciere pentru pachetelor de sprijin adresate statelor din Balcanii de Vest şi Parteneriatul Estic vizând gestionarea pandemiei, adoptate recent de către Comisia Europeană, şi a evidenţiat că acestea reprezintă încă o dovadă clară şi concretă a implicării UE în vecinătatea sa, în etapele următoare fiind esenţială sprijinirea statelor partenere în utilizarea la maximum a pachetului şi urmărirea cu atenţie a implementării acţiunilor circumscrise acestui cadru, în beneficiul cetăţenilor”, a transmis MAE.

Citește și: Ministru Muncii, Nelu Tătaru: Există în stoc un număr de teste suficient

În ceea ce priveşte sprijinul oferit de România ca urmare a unor solicitări punctuale din partea autorităţilor de la Chişinău, Borgan Aurescu a arătat că facilitarea tranzitului pe teritoriul României a unor cetăţeni ai Republicii Moldova, a transporturilor de mărfuri, inclusiv de produse medicale din România, toate acestea sunt parte a angajamentului ţării noastre faţă de cetăţenii Republicii Moldova.

”În privinţa întăririi eforturilor de comunicare strategică la nivelul UE pentru combaterea mesajelor false, ministrul Bogdan Aurescu a atras atenţia asupra necesităţii utilizării tuturor instrumentelor UE în domeniu, inclusiv comunicarea dinamică, transparentă şi directă cu cetăţenii. A accentuat faptul că UE trebuie să promoveze mesaje strategice în susţinerea valorilor democratice care stau la baza societăţilor europene. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat faptul că România s-a alăturat demersului recent cu privire la publicarea unei declaraţii a miniştrilor de externe UE prin care se reiterează adeziunea fermă faţă de principiile statului de drept, democraţiei şi libertăţii de exprimare”, a mai transmis MAE.

Citește și: Momente EMOȚIONANTE la Galați - Asistenta hărţuită de vecini, așteptată cu flori și aplauze de militari (VIDEO)

Potrivit sursei citate, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că o mai bună reflectare în comunicarea publică a măsurilor adoptate de UE în combaterea pandemiei, cu impact direct pentru cetăţeni, reprezintă cea mai bună modalitate de contracarare a ştirilor false, defăimătoare, care au proliferat în ultima perioadă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.