Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu a participat la reuniunea trilaterală România, Polonia, Turcia

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, marţi, la reuniunea trilaterală România-Polonia-Turcia, în sistem videoconferinţă, la nivelul miniştrilor Afacerilor Externe, alături de omologul polon, Jacek Czaputowicz, şi cel turc, Mevlut Cavuşoglu, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat transmis AGERPRES.

Miniştrii au discutat, în baza concluziilor reuniunii ministeriale a NATO din 2 aprilie, despre modul în care cele trei state îşi pot îmbunătăţi cooperarea pentru a sprijini îndeplinirea priorităţilor aliate în actualul context internaţional. Unul dintre principalele subiecte abordate a fost legat de contribuţia NATO la gestionarea impactului pandemiei de SARS-CoV-2, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Vor începe să se audă zgomote de cătușe la CFR? Corpul de Control al prim-ministrului a trimis un raport la DNA .

Bogdan Aurescu a evidenţiat capabilităţile şi mecanismele de care dispune Alianţa în acest context, salutând ideea dezvoltării unui plan de răspuns al NATO la pandemie, cu componente militare şi civile sinergetice, precum şi necesitatea acordării unei atenţii speciale contracarării campaniilor de dezinformare lansate în contextul pandemiei.

Ministrul român a subliniat, totodată, importanţa identificării unor noi modalităţi de consolidare a NATO şi a rolului său la nivel internaţional, în parteneriat cu ţările şi organizaţiile care împărtăşesc aceleaşi valori şi obiective, în acest sens un rol relevant putându-l juca şi procesul de reflecţie declanşat recent la nivel aliat privind creşterea dimensiunii politice a NATO, reiterând importanţa specială a solidarităţii aliate şi a relaţiei transatlantice, ca principii fundamentale ale NATO, dar şi necesitatea continuării procesului de adaptare a Alianţei şi de consolidare a posturii sale de descurajare şi apărare, inclusiv pe Flancul Estic, mai ales la Marea Neagră.

Totodată, arată MAE, cei trei miniştri de Externe au abordat şi evoluţiile şi provocările persistente din Vecinătatea Estică, inclusiv în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Ministrul Aurescu a prezentat evaluarea României cu privire la situaţia din Republica Moldova şi a evidenţiat, în acest context, sprijinul concret şi consistent acordat de România cetăţenilor Republicii Moldova şi, în linie cu abordarea susţinută în cadrul contactelor bilaterale sau la nivel european recente, a încurajat intensificarea eforturilor în acest sens şi din partea partenerilor polonezi şi turci, inclusiv printr-o coordonare strânsă cu România.

Citește și: Suceava are de cinci ori mai mulți bolnavi cu noul coronavirus decât Oradea. Motivul este metoda de testare prin polling

Şeful diplomaţiei române s-a referit la importanţa consolidării prezenţei aliate pe Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră. Evocând situaţia de securitate complexă din zona Mării Negre şi tensiunile care continuă să afecteze regiunea, ministrul Bogdan Aurescu a susţinut continuarea implementării deciziilor privind prezenţa aliată înaintată în această regiune. A evidenţiat, în context, demersurile întreprinse de România, solicitând continuarea sprijinului Turciei şi Poloniei pentru punerea în practică a măsurilor convenite la nivel aliat, şi a subliniat importanţa creşterii prezenţei aliate în structurile NATO din România.

Ministrul a pledat pentru o implicare coordonată a celor trei state în vederea implementării programelor NATO de proiectare a stabilităţii în vecinătatea estică şi sudică. S-a referit în mod special la asistenţa destinată Georgiei şi Ucrainei, care se confruntă în continuare cu multiple presiuni şi provocări, în contextul adoptării la reuniunea miniştrilor de externe NATO din 2 aprilie a unor noi măsuri de sprijin în beneficiul celor doi parteneri, în completarea pachetului de asistenţă pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre, adoptat anul trecut la Washington.

În acelaşi timp, şeful diplomaţiei române a exprimat sprijinul României pentru consolidarea rolului NATO în gestionarea provocărilor provenind din vecinătatea sudică, salutând decizia de dezvoltare a misiunii NATO în Irak, precum şi de creştere a rolului Alianţei în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. A confirmat continuarea participării ţării noastre la misiunile prin care NATO contribuie la consolidarea securităţii şi stabilităţii în vecinătatea sudică a continentului european.

Citește și: Lovitură de la DNA de ultim moment! Sunt vizați mii de magistrați cu dosare penale

Cei trei miniştri au discutat şi despre relaţia cu statele din Balcanii de Vest, fiind subliniat angajamentul NATO de aprofundare a parteneriatului şi de continuare a acordării de asistenţă, în conformitate cu interesele şi nevoile specifice ale partenerilor. A fost subliniată totodată importanţa continuării reformelor şi a îndeplinirii angajamentelor pe care aceste state şi le-au asumat în relaţia cu organizaţiile euro-atlantice. A fost totodată discutată, de către cei trei miniştri, o serie de proiecte comune concrete ale Trilateralei, care urmează a fi implementate la diverse niveluri şi formate.

La finalul reuniunii trilaterale, şeful diplomaţiei române a confirmat disponibilitatea României de a găzdui, conform principiului rotaţiei, următoarea rundă de consultări trilaterale, care va avea loc în 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.