Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu a vorbit cu omologul olandez de situaţia românilor ce lucrează în Olanda şi au fost depistați cu COVID-19

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu omologul din Regatul Ţărilor de Jos, Stef Blok, la iniţiativa şefului diplomaţiei olandeze, în care au discutat despre situaţia românilor ce lucrează în Olanda şi care au fost testaţi pozitiv cu SARS-CoV-2, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.

În privinţa evoluţiilor determinate de pandemia de COVID-19, ministrul român a subliniat importanţa menţinerii unui dialog şi a unei coordonări strânse în plan bilateral pentru soluţionarea oricăror situaţii neprevăzute, inclusiv acelea legate de cetăţenii români rezidenţi sau care activează pe piaţa muncii din Olanda. În acest context, Aurescu a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia cetăţenilor români, lucrători ai unei companii de prelucrare a cărnii din provincia olandeză Gelderland, diagnosticaţi cu COVID-19, şi a solicitat luarea tuturor măsurilor care se impun pentru asigurarea respectării stricte a normelor sanitare de către acest tip de companii, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură de teatru! Prevederile stării de alertă vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial! Amendament neconstituțional

Ca răspuns, ministrul olandez a informat, cu privire la situaţia specifică menţionată, că autorităţile olandeze au luat măsurile necesare pentru tratarea celor infectaţi şi plasarea lor în carantină în bune condiţii. A asigurat că cetăţenii români în cauză sunt bine trataţi şi au asigurată plata salariilor pe perioada carantinei.

În acelaşi timp, ministrul Bogdan Aurescu l-a asigurat pe omologul olandez de sprijinul oferit de ţara noastră pentru cazuri consulare sau de alt tip de urgenţă în contextul COVID-19, evidenţiind că autorităţile române au oferit deja asistenţă consulară pentru aproape 40 de cetăţeni olandezi pentru a fi repatriaţi sau pentru a tranzita ţara noastră, sprijin apreciat de ministrul olandez.

Aurescu l-a informat pe omologul său cu privire la situaţia evoluţiei pandemiei de COVID-19 în România şi măsurile avute în vedere de autorităţile române în perioada următoare.

Citește și: CTP, reacție după decizia CCR: ‘Oamenii s-au relaxat și totul depinde de gena dacică, aia despre care se spunea că ne protejează’

Un alt aspect important al discuţiilor a vizat viitorul Plan de relansare economică şi viitorul buget multianual ale Uniunii Europene, în contextul în care Comisia Europeană urmează să avanseze propuneri în acest sens.

Aurescu a subliniat importanţa acţiunii comune la nivelul Uniunii pentru realizarea obiectivului devenit prioritar în actualul context pandemic, de asigurare a unor sisteme medicale eficiente, mai bine coordonate şi dotate cu toate instrumentele necesare asigurării unei reacţii rapide la orice noi posibile crize. De asemenea, ministrul român a accentuat faptul că viitorul Plan de relansare economică trebuie să fie adaptat nevoilor şi realităţilor diferite ale statelor membre şi să fie susţinut prin instrumente financiare adecvate.

Şeful diplomaţiei române a argumentat importanţa unui buget european consistent, puternic şi suficient de flexibil pentru a permite adaptarea la noul context, în paralel cu susţinerea, în continuare, a efortului de convergenţă. Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că, mai ales în condiţiile în care prognozele economice arată o diminuare a veniturilor naţionale la nivelul întregii Uniuni, Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună rămân instrumente esenţiale pentru reducerea decalajelor de dezvoltare dintre statele membre, cu atât mai mult în condiţiile în care efectele economice ale actualei crize sunt de natură să adâncească aceste decalaje.

Citește și: S-a găsit soluția după ce CCR a declarat amenzile date în starea de urgență neconstituționale! În baza cărei legi vor fi amendați românii în starea de alertă

Ministrul olandez al Afacerilor Externe a reiterat invitaţia adresată omologului român de a efectua, cât mai curând posibil, atunci când contextul generat de pandemia de COVID-19 o va permite, o vizită la Haga, în contextul marcării celor 140 de ani de relaţii diplomatice între cele două state.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.