Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu, după discuțiile cu omologul slova: 'România dorește dezvoltarea relațiilor economice cu Slovacia, în plan comercial și investițional'

cotidianul.ro
aurescu bogdan

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat, marți, cu omologul slovac Miroslav Lajčák despre schimburile comerciale dintre cele două țări și despre relațiile Uniunii Europene cu Marea Britanie, în contextul Brexit.

Potrivit lui Aurescu, discuțiile din timpul întâlnirii au vizat în general „aspecte de interes pentru relațiile dintre România și Slovacia, pe de-o parte, dar și în ceea ce privește afacerile europene, relațiile internaționale, regionale”, potrivit Mediafax.ro.

Citește și: Ultimă oră! Un alt ministru a primit aviz negativ

Ministrul român a precizat că schimburile comerciale dintre România și Slovacia cumulează trei miliarde de euro și că există o „prezență activă a companiilor românești în Slovacia, dar și a celor slovace în România. Sigur că vom impulsiona și în continuare dezvoltarea acestor relații economice, atât pe plan comercial, cât și investițional”.

Aurescu a reamintit că Slovacia este un susținător constant al României în procesul de aderare la spațiul Schengen și, respectiv, la OECD.

Citește și: Lovitură pentru PSD! CCR întoarce Ordonanța de Urgență a Guvernului Dăncilă .

Cei doi au discutat și despre raporturile Uniunii Europene cu Regatul Unit. În context, Bogdan Aurescu a precizat că „Londra rămâne un partener strategic și privilegiat al Uniunii Europene, dar și pentru statele noastre, și este foarte important ca rezultatul negocierilor, care vor începe la începutul lunii martie, deci peste puțin timp, să fie unul pozitiv, echitabil pentru toate statele membre și în interesul cetățenilor noștri. Evident, pentru România, este foarte important subiectul referitor la mobilitatea cetățenilor în ceea ce privește relațiile cu Regatul Unit post-Brexit”.

Bogdan Aurescu a precizat că în cadrul dejunului de lucru pe care îl va avea cu Miroslav Lajčák va fi abordată tema securității la Marea Neagră.

Citește și: Tribunalul București a hotărât ce se întâmplă cu dosarul lui Liviu Dragnea

„Există preocuparea ambelor state, sunt convins, pentru a pune în aplicare deciziile Summit-ului de la Londra, de la începutul lunii decembrie și, cel puțin România, dar sunt sigur că și Slovacia, dorește să se implice activ în procesul de reflecție privind consolidarea dimensiunii politice a NATO”, a explicat Aurescu.

Alte subiecte abordate de cei doi oficiali au vizat situația minorităților naționale dar și temele aflate pe calendarul european, cum ar fi Cadrul Financiar Multianual, ale cărui negocieri sunt în curs, Vecinătatea Estică și Balcanii de Vest.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.