Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu l-a primit pe secretarul general al Comunităţii Democraţiilor la sediul MAE

b1.ro
Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, marţi, la sediul MAE, pe secretarul general al Comunităţii Democraţiilor (CoD), Thomas Garrett, aflat în vizită de lucru la Bucureşti, în contextul consultărilor periodice ale Preşedinţiei române a CoD cu secretariatul organizaţiei.

Potrivit MAE, în cadrul discuţiilor, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat angajamentele reînnoite ale României pentru susţinerea activităţii CoD şi promovarea principiilor şi valorilor democratice la nivel global, în contextul deciziei de extindere cu un an a mandatului Preşedinţiei române, asumat iniţial în perioada 2019 - 2021, până în luna septembrie 2022, potrivit agerpres.ro.

Aurescu a adresat mulţumiri secretarului general al CoD pentru sprijinul acordat în exercitarea mandatului României şi a reiterat importanţa continuării pe mai departe a cooperării, în sprijinul acţiunilor concrete şi al calendarului comun agreate, menite să consolideze comunitatea de valori democratice.

Şeful diplomaţiei române a discutat cu secretarul general al CoD oportunităţile generate de pregătirea celei de-a zecea reuniuni ministeriale a Comunităţii Democraţiilor, precum şi a celei de-a doua ediţii a Forumului Tinerilor din cadrul Comunităţii Democraţiilor, care vor avea loc la New York, în marja segmentului la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în luna septembrie.

Aurescu şi Garrett au agreat asupra necesităţii conectării CoD la eforturile de protecţie şi promovare a democraţiei, inclusiv din perspectiva sprijinului acordat organizării Summitului Global al Democraţiilor, anunţat de preşedintele SUA, Joseph Biden. Ministrul Afacerilor Externe a subliniat şi importanţa continuării eforturilor în vederea creşterii rolului şi profilului Comunităţii Democraţiilor. În acest context, a făcut referire la importanţa creşterii rezilienţei democratice, precizând că România a înfiinţat Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC), care va cuprinde în domeniul său de acţiune şi aspecte corelate acestui obiectiv.

La rândul său, Thomas Garrett a exprimat satisfacţia faţă de "excelenta" cooperare cu partea română şi a dat asigurări că Secretariatul Permanent va susţine în continuare buna desfăşurare a mandatului României la Preşedinţia CoD.

Programul vizitei delegaţiei Comunităţii Democraţiilor conduse de secretarul general Thomas Garrett a mai inclus o întrevedere de lucru cu secretarul de stat pentru Afaceri globale şi strategii diplomatice, Cornel Feruţă, precum şi discuţii tematice aplicate cu departamentele de specialitate din cadrul MAE.

Aceasta este cea de a cincea vizită la Bucureşti a lui Thomas Garrett.

Cea de-a zecea reuniune ministerială a CoD urmează să se desfăşoare în marja segmentului la nivel înalt a celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, în luna septembrie. Evenimentul era programat să aibă loc la Bucureşti, în luna iunie 2020, pentru a marca 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de la Varşovia, actul fondator al CoD, însă a fost amânat pe fondul restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Comunitatea Democraţiilor, înfiinţată în anul 2000 prin aderarea a 106 state la Declaraţia de la Varşovia, este cea mai amplă platformă de dezbatere şi schimb de experienţă pe tema democraţiei la nivel global.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.