Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu, mesaj către Ungaria: 'Să nu înrăutăţim relaţia bilaterală din motive istorice'

romania ungaria

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că a transmis omologului său ungar, Szijjarto Peter, la recenta lor întâlnire, la Bucureşti, că un aspect important este ca "perspectivele diferite asupra istoriei" să nu fie transferate în relaţia bilaterală.

Aurescu a abordat relaţia România-Ungaria la dezbaterea online organizată de think-tank-ul american Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA).

Citește și: S-a aflat! Cine este cel care va moșteni toată averea lui Ion Iliescu

Aurescu a vorbit de întâlnirea sa cu ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter, scrie agerpres.ro.

"Am discutat în cadrul acelei întâlniri că putem avea abordări diferite asupra istoriei, o putem vedea din unghiuri diverse, dar important este să nu transferăm în relaţia noastră bilaterală, într-o manieră conflictuală, perspectivele diferite asupra istoriei. Putem să ne respectăm reciproc abordările asupra istoriei, asupra lucrurilor importante. Acesta a fost mesajul meu principal - să nu înrăutăţim relaţia bilaterală din aceste motive, pentru că trecutul este trecut, trebuie să ne uităm spre viitor, să ne dezvoltăm relaţia de parteneriat strategic şi noi asta ne dorim, în România. Suntem parteneri strategici din 2002, avem schimburi comerciale consistente, avem multe în comun în regiune şi vrem să dezvoltăm această relaţie în sens pozitiv", a punctat vineri Aurescu.

Citește și: Rareș Bogdan intră la rupere în Parlamentul European: ‘De ce sunt sunt pedepsiți în continuare românii, deși sunt cei mai pro-europeni din Uniunea Europeană?’

De asemenea, ministrul de Externe a fost întrebat, în cadrul dezbaterii online, de programele de dezvoltare economică dezvoltate de Budapesta în anumite regiuni ale României.

"Vrem să facem un acord pentru a stabili parametrii acestui program. Pentru a fi acceptabil pentru România, acest program ar trebui să intre sub legislaţia UE ce priveşte competiţia şi ajutorul de stat, să nu fie discriminator şi să fie aplicabil pentru toţi cetăţenii României, indiferent de originea etnică şi să fie aplicat pe întreg teritoriul României, nu doar într-o parte a României. Avem promisiunea părţii ungare că vom primi un draft al acordului, pentru a porni negocierile", a arătat şeful diplomaţiei române.

Citește și: Precizări făcute de Antena 1, după ce coronavirusul a lovit televiziune .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.