Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu nu e deranjat de scăderea bugetului MAE: 'Anumite cheltuieli vor fi alocate separat'

cotidianul.ro
aurescu bogdan

Bogdan Aurescu a declarat, referitor la scăderea bugetului MAE la un miliard de lei pe 2020, că anumite tipuri de cheltuieli vor fi alocate separat. El a precizat că România a candidat pentru poziția de membru la Consiliul de Securitate al ONU, însă era ultimul stat membru care nu plătise cotizația.

„E o anumită scădere, dar trebuie să ținem seama și de faptul că în primul semestru al acestui an am exercitat Președinția Consiliului UE. Trebuie ținut seama și de faptul că anumite categorii de cheltuieli prevăzute pentru anul viitor vor fi alocate separat. Mă refer aici la cheltuielile de personal, unde este o scădere de aproximativ sub 8%, dar care e justificată de faptul că în bugetul anterior, adică cel pe anul acesta, cheltuielile de personal au inclus și indemnizațiile pentru cei care au participat de pildă la desfășurarea și organizarea alegerilor europarlamentare, referendumul și cele două tururi al alegerilor prezidențiale. Pentru alegerile de anul viitor aceste cheltuieli vor fi alocate separat. La fel suntem acoperiți și pe ceea ce înseamnă cheltuielile de investiții și cele de bunuri și servicii”, a afirmat Bogdan Aurescu, marți, la Digi 24, întrebat despre scăderea la un miliard de lei a bugetului MAE, comparativ cu 1,2 miliarde de lei anul acesta.

Citește și: Omul Olguței Vasilescu ‘traduce’ tăierea de la Educație! Lovitura pe care ar urma să le-o dea Guvernul profesorilor

Ministrul de Externe a explicat că România avea sume restanse pentru diverse cotizații, la NATO, la Organizația pentru Cooperare Economică la Marea Neagră. Aurescu a adăugat că țara noastră era ultimul stat membru UE care nu își plătise cotizația la ONU, deși a candidat pentru poziția de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației.

„Există sigur bani și pentru cotizațiile în curs, cele pe care trebuie să le plătim anul viitor. Mai avem unele arierate la cotizații cu privire la care va trebuie să identificăm soluții. Probabil că la unele rectificări care se vor face anul viitor. Am reușit la rectificarea aprobată recent să obțin niște bani pentru a plăti niște cotizații importante la organizații internaționale importante. De exemplu, am reușit să achit în felul acesta cotizația la bugetul ONU. Vă dați seama? Noi candidam pentru poziția de membru nepermanent la Consiliul de Securitate, dar eram ultimul stat din UE care nu își plătise cotizația la ONU. Am reușit să achităm și o parte a cotizației pentru bugetul NATO. Avem în continuare niște arierate care trebuie să fie acoperite. De asemenea, la Organizația pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, la care tocmai am preluat președinția săptămâna trecută, am reușit să ne achităm cotizațiile”, a completat Bogdan Aurescu.

Citește și: Presedintele Iohannis: `Mai este foarte puțin timp`

Chestionat cât de vechie erau aceste datorii, ministrul de Externe a răspuns: „Pentru Organizația Cooperării Economice la Marea Neagră am achitat cotizația pe anul trecut și pe anul acesta. La bugetul NATO mai avem încă de acoperit cotizația pe acest an și o parte din cotizația pe anul trecut. La ONU era vorba despre cotizația pe acest an. Deci avem bani pentru cotizațiile curente, mai trebuie să prioritizăm pentru cele din anii trecuți”.

România a candidat pentru funcția de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU însă, la începutul lunii iunie, locul a fost obținut de Estonia.

Citește și: E oficial! Anunțul făcut de Dumitru Coarnă se adeverește! Ludovic Orban se ține de cuvânt .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.