Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu: 'România şi Aliaţii săi în NATO au garanţii solide de securitate, în contextul războiului din Ucraina'

mae.ro
Bogdan Aurescu

România şi aliaţii săi au cele mai solide garanţii de securitate, în contextul războiului din Ucraina, a transmis ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-un mesaj cu prilejul Zilei NATO.

"Rolul fundamental al NATO în asigurarea securităţii tuturor Aliaţilor, în apărarea valorilor democratice şi a păcii pe întreg teritoriul aliat devine mai evident şi mai actual ca niciodată. Astăzi, când utilizarea forţei armate ilegale redevine instrumentul prin care se încearcă în mod ilegitim influenţarea viitorului continentului european, România şi aliaţii săi au cele mai solide garanţii de securitate", a subliniat Aurescu, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), transmis, duminică, AGERPRES.

El a amintit că, la Summitul extraordinar al NATO din 24 martie, Aliaţii au reconfirmat caracterul primordial al Articolului 5 al Tratatului de la Washington, precum şi faptul că apărarea colectivă este misiunea fundamentală a NATO.

"Aprofundarea cooperării în domeniul securităţii şi al apărării în cadrul parteneriatului strategic dintre NATO şi Uniunea Europeană reprezintă un element esenţial în relaţia transatlantică. În faţa celei mai grave crize de securitate a generaţiei noastre, NATO a acţionat ferm şi imediat. Au fost activate Planurile de Apărare ale NATO şi Forţa de Reacţie foarte Rapidă a Alianţei (Very High Readiness Joint Task Force). Mai mulţi Aliaţi au desfăşurat trupe în România, fie bilateral, fie sub comanda NATO", a afirmat Aurescu.

El a atras atenţia că urmează o perioadă importantă pentru avansarea proiectelor strategice ale Alianţei, în care România este implicată.

"Summitul de la Madrid din luna iunie reprezintă un moment important pentru asigurarea unei posturi consolidate, eficiente şi coerente a NATO, în special pe Flancul Estic, pe termen lung. În perspectiva acestui Summit, jucăm un rol activ în negocierea noului Concept Strategic al NATO. Viziunea strategică a NATO pe următorii cel puţin 10 ani trebuie să reflecte, de o manieră adecvată, noile realităţi de securitate cu care se confruntă NATO, precum şi faptul că Rusia reprezintă principala ameninţare la adresa Alianţei. Totodată, această viziune trebuie să sublinieze prioritatea acordată de Alianţă apărării colective, ca sarcină principală a NATO, pentru protejarea pe termen lung a securităţii euroatlantice", a transmis Bogdan Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a semnalat că noul concept strategic trebuie să dezvolte funcţia NATO de management al crizelor.

"Vom acorda atenţie deosebită creşterii conceptuale şi practice a rezilienţei şi consolidării capacităţilor de apărare ale partenerilor, în special a celor din Vecinătatea Estică. De asemenea, vom continua să alocăm o importanţă specială în noul Concept Strategic consolidării relaţiei transatlantice", a adăugat Aurescu.

El a anunţat că, în vederea atingerii acestor obiective, Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), pe care preşedintele Klaus Iohannis îl va găzdui la Bucureşti, înaintea summitului de la Madrid, alături de omologul său polonez, va reprezenta un prilej de consultare şi coordonare între aliaţii de pe Flancul Estic, în perspectiva deciziilor importante care vor fi luate la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai NATO de la sfârşitul lunii iunie.

"În aceeaşi linie, peste câteva zile, la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO de la Bruxelles, voi susţine transformarea şi consolidarea semnificativă, pe baze permanente, a posturii de descurajare şi apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic şi la Marea Neagră. Totodată, demersurile de asigurare a securităţii sunt susţinute inclusiv la nivel naţional, România fiind unul dintre aliaţii care alocă 2% din PIB pentru apărare şi, aşa cum a anunţat preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, în actualul context de securitate vom creşte această contribuţie la 2,5% din PIB", a mai spus Bogdan Aurescu.

Ziua NATO va fi marcată de MAE şi prin iluminarea în albastru a sediului central al instituţiei, duminică, între orele 20,00 - 21,00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.