Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaya / Foto

ziarulromanesc.de
bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a primit-o, duminică, pe Svetlana Tihanovskaya, liderul opoziţiei belaruse, aflată în vizită la Bucureşti pentru a participa la Reuniunea Liderilor de la München. Întrevederea a oferit oportunitatea unui schimb aprofundat de opinii cu privire la evoluţiile recente din Belarus, situaţia regională de securitate şi conduita ilegală a regimului Lukaşenko în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, arată MAE, potrivit News.ro.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Bogdan Aurescu a semnalat îngrijorarea părţii române cu privire la deteriorarea constantă a situaţiei interne din Belarus şi a condamnat decizia autorităţilor de la Minsk de a sprijini în mod făţiş războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În acest context, cei doi au discutat pe tema agresiunii ruse în Ucraina şi a ameninţărilor perpetuate în întreaga regiune, în special la adresa securităţii, stabilităţii şi prosperităţii statelor din vecinătatea sa.

Aurescu a făcut apel la unitatea opoziţiei belaruse în exil, ca element de coagulare şi promovare, în continuarea aspiraţiilor pentru democraţie în rândul cetăţenilor belaruşi.

”Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat eforturile consecvente ale României pentru a menţine situaţia din Belarus pe agenda Uniunii Europene şi internaţionale. A reamintit Declaraţia comună a Preşedintelui României, Klaus Iohannis, împreună cu omologii din Polonia şi Lituania, din septembrie 2020, care a promovat necesitatea unui sprijin european ferm şi articulat pentru transformarea economică a Belarusului democratic, precum şi demersurile ulterioare pe baza cărora Uniunea Europeană a definit un Plan economic pentru un Belarus Democratic în valoare de 3 miliarde de euro”, arată MAE.

Totodată, el a menţionat rolul activ al ţării noastre în sprijinul societăţii civile, a mass-media independente şi a opoziţiei politice belaruse. În context, ministrul a prezentat formele de sprijin acordat de România în beneficiul poporului belarus, menţionând, printre altele, contribuţia naţională cumulată de 275.000 de euro prin instrumentul European Endowment for Democracy, respectiv alocarea a 35.000 de euro în sprijinul Platformei Internaţionale de Responsabilitate pentru Belarus sau bursele pentru studenţii belaruşi oprimaţi de regim.

La rândul său, Svetlana Tihanovskaya a mulţumit României pentru sprijinul politic şi diplomatic, precum şi pentru asistenţa concretă furnizată, subliniind voinţa exprimată a majorităţii populaţiei belaruse de neimplicare a Belarusului în războiul ilegal şi neprovocat dus de Rusia împotriva Ucrainei şi accentuând importanţa unui sprijin activ, în continuare, din partea comunităţii internaţionale pentru restaurarea democraţiei în Belarus.

Potrivit MAE, imediat după fraudarea alegerilor prezidenţiale din Belarus de către regimul Lukaşenko, preşedinţii României, Lituaniei şi Poloniei au adoptat, în 21 septembrie 2020, o Declaraţie comună în care subliniau ”voinţa comună de a susţine Poporul Belarusului în construirea unui parcurs democratic, printr-o conducere de stat aleasă democratic, o societate civilă liberă, prin economie de piaţă şi prin statul de drept” şi au accentuat sprijinul pe care Uniunea Europeană, ca putere economică globală majoră, ar putea să îl aloce poporului belarus prin „propunerea unui pachet de asistenţă pentru transformarea economică a Belarusului democratic”. În baza acestei propuneri, Uniunea Europeană a adoptat, în 28 mai 2021, un Plan economic pentru un Belarus Democratic în valoare de 3 miliarde euro ce va fi accesat de administraţia centrală belarusă liber aleasă, pe perioada tranziţiei post-Lukaşenko.

Pe fondul fraudării alegerilor prezidenţiale de către regimul Lukaşenko (9 august 2020), Comisia Europeană şi statele membre ale Uniunii Europene şi-au exprimat susţinerea faţă de societatea civilă şi presa independentă din această ţară, inclusiv prin acordarea de asistenţă financiară. Organizaţia European Endowment for Democracy (EED) a fost înfiinţată în anul 2013 de către UE şi statele membre şi funcţionează ca entitate independentă care acordă granturi şi asigură expertiză pentru promovarea proiectelor destinate consolidării democraţiei şi drepturilor omului, în statele din Vecinătatea Estică şi Vecinătatea Sudică ale UE, respectiv în Balcanii de Vest şi Turcia. Platforma Internaţională de Responsabilitate pentru Belarus (International Accountability Platform for Belarus – IAPB), iniţiativă sprijinită şi de România, a fost lansată în luna martie 2021, pentru a sprijini documentarea şi anchetarea încălcărilor grave ale drepturilor omului produse în Belarus în urma fraudării alegerilor prezidenţiale, mai arată MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.