Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu și omologul său din Republica Moldova au discutat, la București, despre parcursul european al ţării vecine

deschide.md
bogdan aurescu nicolae popescu moldova

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, marţi, pe viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu, în contextul vizitei oficiale efectuate la Bucureşti de către preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la invitaţia şefului statului român, Klaus Iohannis.

Anterior întrevederii de la sediul MAE, în prezenţa celor doi preşedinţi, şefii diplomaţiilor de la Bucureşti şi Chişinău au semnat Foaia actualizată de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România - Republica Moldova -, un document esenţial care reprezintă baza cooperării viitoare concrete în plan bilateral între România şi Republica Moldova, potrivit Agerpres.

În cadrul întrevederii, conform MAE, cei doi miniştri au abordat principalele priorităţi ale agendei bilaterale, pe baza concluziilor şi direcţiilor de acţiune stabilite în cadrul convorbirilor preşedinţilor României şi Republicii Moldova. Totodată, au fost discutaţi paşii concreţi necesari pentru implementarea rapidă şi eficientă a Foii actualizate de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România - Republica Moldova.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că România va rămâne "un partener consecvent şi sincer al Republicii Moldova, profund angajat faţă de agenda de reforme şi de parcursul european al Chişinăului". El a punctat faptul că România a sprijinit de o manieră amplă şi constantă dezvoltarea şi modernizarea Republicii Moldova, prin acţiuni în beneficiul direct al cetăţenilor acesteia. De asemenea, el a spus că domeniile de cooperare şi acţiunile prevăzute în Foaia actualizată de parcurs se subsumează aceleiaşi abordări consecvente a părţii române.

Totodată, în cadrul discuţiilor, un accent deosebit a fost acordat proiectelor de interconectare a infrastructurii de transport dintre cele două state, cu accent pe consolidarea şi construcţia de noi poduri, proiectului desfiinţării tarifelor de roaming, precum şi eforturilor de consolidare a securităţii energetice a Republicii Moldova, fiind discutate modalităţi concrete de implementare.

Cei doi miniştri au discutat, de asemenea, despre pregătirea în cele mai bune condiţii a viitoarei şedinţe comune de guvern România - Republica Moldova, preconizată să fie organizată la începutul anului viitor.

Miniştrii de Externe au avut şi un schimb de evaluări despre situaţia de securitate din zona Mării Negre, precum şi despre provocările la adresa stabilităţii regionale.

În acest context, ministrul Aurescu a evidenţiat eforturile României în vederea soluţionării conflictelor prelungite şi a transmis susţinerea totală a României pentru o reglementare cuprinzătoare, paşnică şi durabilă a dosarului transnistrean, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional şi fără afectarea viitorului său european. De asemenea, şeful diplomaţiei române a reliefat importanţa deosebită a formatului "5+2", singurul mecanism care este sprijinit de comunitatea internaţională şi care poate genera o reglementare cuprinzătoare, în beneficiul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.