Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Blaj, Blaj Law - Proiectul de lege care a exonerat farmaciile de la plata unui prejudiciu de zeci de milioane de euro

Shutterstock - Profimedia
farmacie

În urma unui control efectuat de Curtea de Conturi a României la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în anul 2016, în cursul anului 2022 farmaciile se vedeau amenințate de obligația de a plăti către FNUASS (Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate) un prejudiciu total estimat la zeci de milioane de euro.

Controlul a vizat modalitatea în care au fost realizate decontările din fondul FNUASS pentru medicamentele cu prescripție medicală de către unitățile farmaceutice. Curtea de Conturi a apreciat că nu ar fi fost respectate marjele de preț stabilite prin lege care reglementează modalitatea de stabilire a adaosurilor comerciale. S-a constatat că farmaciile trebuia să fi inclus la decontare și reducerile comerciale primite prin negocieri individuale cu furnizorii, diminuând astfel prețul de decontare, motiv pentru care Curtea de Conturi a dispus recalcularea prețurilor cu amănuntul maximale ale medicamentelor. Prejudiciul ce urma a fi recuperat de la farmacii era unul enorm.

Odată ce CNAS a demarat procedurile pentru efectuarea controalelor la farmacii, în vederea stabilirii și recuperării presupusului prejudiciu cauzat de fiecare unitate farmaceutică în parte, farmaciile din România și-au unit forțele într-un proces anevoios. Astfel, peste 800 de farmacii au mandatat echipa de avocați din Cluj Blaj Law, coordonată de avocatul Bogdan Blaj pentru a le reprezenta interesele.

Am discutat și noi cu avocatul Bogdan Blaj, care ne-a explicat cum au luat naștere propunerile legislative formulate de echipa acestuia și în ce a constat reprezentarea farmaciilor:

„Ne bucură faptul că un număr de peste 800 de entități farmaceutice ne-au acordat încrederea pentru a le apăra interesele în fața CNAS. Eforturile noastre s-au finalizat prin adoptarea și publicarea în Monitorul Oficial a Legii nr. 308/2022 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 14/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în baza căreia farmaciile au fost exonerate de la plată pentru sumele decontate de CNAS în mod nelegal conform opiniei Curții de Conturi a României. În urma solicitării noastre, exonerarea s-a aplicat pe întreaga perioadă vizată de controale, cuprinsă între anii 2015-2022.

Succesul nostru este cu atât mai așteptat, întrucât am abordat problema din două perspective diferite, atât cu privire la controlul demarat de Casele de sănătate județene, precum și în procesul colectiv, care a vizat redactarea memoriului și a proiectului legislativ.

Pentru început, am abordat problema în fața CNAS, sens în care am formulat și adresat amendamente la Ordinul 1012/2013, pentru a solicita unificarea practicii la nivelul caselor județene de sănătate în privința controlului ce se preconiza. Am asigurat asistarea și reprezentarea farmaciilor în fața controalelor individuale, strategia fiind de temporizare a acestora. În plus, am ajutat farmaciile să fie pregătite pentru controlul ce se preconiza, concepând un ghid orientativ în care am prevăzut fiecare aspect al controlului, de la verificarea înscrisurilor care trebuiau prezentate de echipa de control a casei de sănătate și până la procedurile de urmat în eventualitatea contestării actelor emise de aceste organe

În paralel, am formulat și transmis către Ministerul Sănătății propuneri de modificare a Ordinului Ministerului Sănătății nr. 368/2017, care vizau modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, solicitând a se adapta cotele de adaos permise în farmacii pentru medicamentele decontate, la realitățile pieței și la rolul pe care Statul Român trebuie să-l recunoască farmaciilor. Propunerile noastre au fost acceptate ca atare de organele abilitate, sens în care s-a modificat și legislația aplicabilă”, ne-a transmis avocatul Bogdan Blaj.

O analiză extinsă despre acest subiect poate fi citită pe site-ul casei de avocatură din Cluj Blaj Law.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.