DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Bogdan Dumea, Ministerul Digitalizării: România are progrese importante în ceea ce priveşte acest domeniu esenţial al transformării digitale

Facebook
digitalizare comunicatii

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Digitalizării, Bogdan Dumea, care a participat la lucrările Consiliului TTE de la Luxemburg, a arătat că ţara noastră este pe drumul cel bun al digitalizării, dar a menţionat că mai sunt multe aspecte ce România le poate îmbunătăţi, conform news.ro.

”Digitalizare pentru oameni. Reuniunea miniştrilor responsabili cu telecomunicaţiile la Luxemburg. România este pe drumul cel bun al digitalizării însă avem multe aspecte pe care le putem îmbunătăţi. Am participat vineri, 2 iunie 2023, la lucrările Consiliului TTE, componenta telecomunicaţii şi societate informaţională. Inteligenţa artificială preia deja locuri de muncă din diverse industrii. Chatboţii, vehiculele autonome şi roboţii sunt doar câteva exemple. Măsurile pe care le luăm astăzi trebuie să asigure competitivitatea şi inovaţia în tehnologie dar în acelaşi timp să asigure echilibrul şi siguranţa zilei de mâine pentru oameni”, a precizat Bogdan Dumea, secretar de stat în cadrul Ministerului Digitalizării.
Una dintre temele abordate la Luxemburg a fost despre Inteligenţa Artificială (IA) sustenabilă, iar Bogdan Dumea a subliniat progresele importante ale României în acest domeniu, referindu-se la consilierul guvernamental bazat pe IA, numit ION.
”România are progrese importante în ceea ce priveşte acest domeniu esenţial al transformării digitale. Avem primul consilier guvernamental bazat pe IA, numit ION şi prin Comitetul pentru IA vor fi atraşi cei mai talentaţi experţi naţionali. Centrul de Competenţă de Securitate Cibernetică, cu sediul la Bucureşti, va juca un rol important în consolidarea şi completarea capacităţilor existente de cercetare, tehnologice şi industriale la nivel comunitar şi naţional. Totul pentru a ne asigura că sistemele IA sunt rezistente la încercările de a-şi modifica utilizarea, comportamentul, performanţa sau de a le fi compromise proprietăţile de securitate de către terţe părţi rău intenţionate care le exploatează vulnerabilităţile”, a precizat Dumea.
Secretarul de stat a precizat că obiectivul de ţară este îmbunătăţirea indicelui economiei şi societăţii digitale (DESI).
”România deţine o poziţie înaltă în UE în ceea ce priveşte numărul de femei specialişti în TIC în forţa de muncă, absolvenţi ICT şi în ceea ce priveşte conectivitatea. Este esenţial însă ca DESI şi viitorul raport al Deceniului digital să reflecte procesele reale de transformare digitală şi toate progresele realizate de statele membre”, spune Dumea.
În cadrul Consiliului de la Luxemburg s-a discutat şi despre regulamentul de stabilire a unui cadru pentru o identitate electronică europeană (revizuirea eIDAS).
”România tocmai a implementat aplicaţia ROeID pentru digitalizarea tuturor serviciilor publice, care este rapidă, uşoară, de încredere, accesibilă pentru toată lumea şi le permite românilor să aibă controlul deplin asupra propriilor date. Autentificarea strictă a utilizatorilor ar trebui să se aplice şi platformelor online foarte mari (de exemplu, reţelele sociale). Utilizarea portofelelor europene pentru identitatea europeană ar putea fi oportună în ceea ce priveşte atributele minime necesare pentru un anumit serviciu online pentru care se solicită autentificarea, precum dovada vârstei”, a mai precizat Dumea

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.