DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

BOICOT la CSM împotriva Secției de anchetă. Unii membri au refuzat să iasă din birouri

mediafax.ro
CSM sigla - Consiliul Superior al Magistraturii

Cei șapte membri CSM, care nu s-au prezentat la plenul de luni, au ales boicotul deoarece, chiar dacă ar fi votat împotriva punctelor privind Secția de anchetă, soluțiile ar fost contestate în instanță. Surse spun că aceștia au refuzat să iasă din birouri, condiționând participarea la ședință.

Surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au precizat, pentru MEDIAFAX, că cei șapte membri au ales calea boicotării plenului pentru a evita contestarea în instanță a soluțiilor privind Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJJ).

Concret, cei șapte judecători și procurori (Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, .Florin Deac și Tatiana Toader) care au cerut amânarea discuțiilor cu privire la SIIJ nu au dorit întrunirea cvorumului necesar pentru plen. Chiar dacă aceștia s-ar fi prezentat și ar fi votat împotrivă, ceea ce ar fi dus la invalidarea concursului pentru șefia SIIJ, soluția ar fi fost contestată în instanță. Adina Florea ar fi urmat să fie validată în funcția de șef al Secției de anchetă.

În aceste condiții a fost creat un blocaj până când vor fi traduse raportul Comisiei de la Veneția și raportul GRECO, care conțin critici și recomandări cu privire la activitatea Secției de anchetare a magistraților.

Codrin Ștefănescu BATE cu pumnul în masă: cere PSD să aibă candidat propriu la alegerile prezidențiale

Aceleași surse au mai subliniat că, luni, membrii CSM au șantajat-o pe Lia Savonea, președintele Consiliului, că nu vor coborî în sala unde avea loc plenul până nu vor fi eliminate de pe ordinea de zi punctele privind Secția de anchetă.

Punctele nu au fost eliminate, drept pentru care Lia Savonea a anunțat public că plenul se va amâna.

La ieșirea din sediul CSM, procurorul general Bogdan Licu a subliniat că nici el nu s-a prezentat în sală, însă era în clădire. „Am fost în clădire. Întrucât nu a fost cvorum, nu am mai coborât la sală. Am fost în clădire, dar nu a fost covrum. Nu a fost vorba de un boicot. O să fie un comunicat cu privire la modul pentru care Secția pentru procurori și o parte din Secția pentru judecători au reacționat așa”

Însă ministrul Justiției, Ana Birchall, a fost în sală: „După cum observați, eu m-am prezentat la plen”, a spus ministrul, la ieșirea din sediul CSM.

Șapte membri ai CSM, printre care și Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului, cer public amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO.

"Menţionăm că pe ordinea de zi a ședinței menționate au fost înscrise trei puncte care privesc activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Solicităm în mod public amânarea discutării tuturor aspectelor ce privesc activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție la o dată ulterioară aprobării publicării rapoartelor Comisiei de la Veneția și ale GRECO, adoptate în săptămâna 17-21 iunie 2019 și organizării unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei. Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, cele două organisme ale Consiliului Europei au solicitat autorităților române desființarea acestei Secții, apreciindu-se că aceasta este un instrument suplimentar pentru intimidarea și exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor și procurorilor. În același sens sunt recomandările cuprinse în raportul Comisiei Europene în cadrul MCV din data de 31 noiembrie 2018, Avizul Biroului Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni din data de 25 aprilie 2019 și avizul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni din data de 16 mai 2019", se arată în comunicatul remis MEDIAFAX și semnat de Nicolae Solomon, vicepreședinte CSM, și membrii CSM: Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac și Tatiana Toader.

Semnatarii cer suspendarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților, până la publicarea raportului GRECO și a raportului Comisiei de la Veneția. Membrii CSM spun că vor utiliza toate pârghiile de pentru a susține amânarea discutării chestiunilor ce țin de activitatea acestei Secții.

"În acest context, solicităm public urgentarea traducerii și aprobării publicării celor doua rapoarte. Asumarea acestei poziții, întărită de neparticiparea noastră la lucrările Plenului din data de 24 iunie, este rezultatul unui proces deliberativ responsabil, subsumat necesității respectării independenței justiției, al cărei garant este Consiliul Superior al Magistraturii, exigență ce primează în raport cu exercitarea celorlalte atribuții ale acestuia", mai spun cei șapte membri CSM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.