Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOICOT la Palatul Prezidențial: Avocații au refuzat să meargă la evenimentul la care a participat Recep Tayyip Erdogan, criticând lipsa statului de drept

World Affairs Journal
recep erdogan

Barouri din întreaga Turcie au boicotat luni o ceremonie la palatul prezidenţial la care a participat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, criticând lipsa statului de drept în ţară, informează DPA.

Cincizeci şi două din 79 de asociaţii ale barourilor din provincie au respins invitaţia Curţii Supreme de Apel marcând începutul anului judiciar, a relatat ziarul Cumhuriyet.

Citește și: Gabriela Firea face un anunț important! Proiectul care vizează vinietele se schimbă-Cine va plăti

"Drepturile şi libertăţile fundamentale în Turcia, în special libertatea de exprimare, au fost anihilate", a declarat asociaţia avocaţilor din Ankara la un protest la care au participat zeci de avocaţi, informează agerpres.ro.

"Funcţionarea independentă a legislativului, executivului şi sistemului judiciar nu îi împiedică să acţioneze împreună pentru a continua misiunea preşedintelui prezentată în constituţie", a declarat la rândul său Erdogan la ceremonie.

Citește și: Rareș Bogdan, replică dură pentru Codrin Ștefănescu: ‘Nefericiților, acest popor a plătit cu sânge dreptul de a spune NU, de a spune JOS’

Erdogan a devenit anul trecut primul preşedinte al Turciei cu atribuţii executive. Puterile sale sporite includ alegerea membrilor Consiliului judecătorilor şi procurorilor (HSK), responsabil pentru numirile judiciare.

"În ceea ce priveşte separaţia puterilor, majoritatea acuzaţiilor la adresa (preşedinţiei executive) nu au fundament", a spus el.

Citește și: Ludovic Orban reacționează după declarațiile premierului: Trebuie să plece de la Palatul Victoria

Asociaţiile de avocaţi, începând cu provincia Izmir de la Marea Egee, şi-au anunţat boicotul în august invocând lipsa unei independenţe judiciare.

"Subliniaţi mereu că nu primiţi ordine sau instrucţiuni de la nimeni", a declarat în august asociaţia din Izmir, adresându-se şefului curţii. Dar unde faceţi asta? În sala palatului unde locuieşte şeful executivului", a adăugat asociaţia.

Citește și: Gabriela Firea face un anunț important! Proiectul care vizează vinietele se schimbă-Cine va plăti

Exprimându-se luni la palatul prezidenţial, Erdogan a spus: "Locul acesta nu îmi aparţine (...) este ''casa poporului'' şi toate instituţiile au dreptul să-l folosească".

Avocaţii şi judecătorii se numără printre sutele de mii de persoane destituite sau arestate sub starea de urgenţă ce a urmat loviturii de stat eşuate în iulie 2016.

Citește și: Rareș Bogdan, replică dură pentru Codrin Ștefănescu: ‘Nefericiților, acest popor a plătit cu sânge dreptul de a spune NU, de a spune JOS’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.