Consumul frecvent de fructe, legume și verdețuri tratate cu pesticide poate avea efecte negative asupra sănătății, mai ales în cazul ingerării constante a acestor substanțe. Deși intoxicațiile acute sunt rare, efectul cumulativ al pesticidelor poate duce la afecțiuni grave, avertizează specialiștii.
Toxicologul Radu Țincu a explicat, la Antena 3 CNN, că nu există o metodă simplă prin care să identificăm prezența pesticidelor în alimente.
„Din păcate, nu avem o posibilitate de a detecta cu propriile simțuri dacă sunt mai multe pesticide decât normal sau dacă sunt pesticidele care nu ar trebui să fie utilizate. Există doar posibilitatea analizelor de laborator care să pună în evidență aceste depășiri ale limitelor la pesticide sau folosirea unor pesticide interzise în spațiul comunitar”, a explicat specialistul.
Bolile asociate consumului de pesticide
Potrivit studiilor, expunerea pe termen lung la pesticide este asociată cu diverse afecțiuni grave, în special cancerul. „Vorbim aici de anumite forme de cancer, pentru că se pare că pesticidele pot să producă o instabilitate genomică, adică să destructureze modul în care sunt organizate genele noastre și să producă anumite tumori. În special, sunt vizate cancerele asociate tubului digestiv, precum cancerul pancreatic sau gastric”, a precizat Radu Țincu.
De asemenea, unele cercetări sugerează că expunerea îndelungată la pesticide ar putea crește riscul de cancer hematologic, cum ar fi limfoamele și leucemiile, în special la copii. În plus, aceste substanțe chimice pot acționa ca disruptori endocrini, mimând hormonii naturali ai corpului și interferând cu funcționarea normală a sistemului endocrin.
Cum ne protejăm de efectele pesticidelor
Specialiștii recomandă spălarea temeinică a fructelor și legumelor înainte de consum, precum și alegerea produselor ecologice, acolo unde este posibil. Reducerea expunerii la pesticide poate contribui la prevenirea unor afecțiuni grave și la menținerea unei stări bune de sănătate pe termen lung.
Comentează