Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bolivia: Conflictul a scăzut în intensitate, afirmă guvernul

www.operationworld.org
bolivia

Guvernul preşedintei interimare a Boliviei Jeanine Anez, a cărei instalare în funcţie, marţi, a fost marcată de manifestaţii foarte violente între forţele de ordine şi partizani ai fostului preşedinte Evo Morales, a afirmat la sfârşitul săptămânii trecute că numărul focarelor de conflict s-a redus "la jumătate", transmite AFP preluat de agerpres.

De la sfârşitul lui octombrie şi începutul crizei în această ţară andină, cel puţin 23 de persoane şi-au pierdut viaţa în violenţe, potrivit Comisiei Interamericane pentru Drepturile Omului (IACHR).

Focarul cel mai intens se concentrează în regiunea Cochabamba (centru), fieful lui Evo Morales, demisionat la 10 noiembrie după manifestaţii ale opoziţiei care l-a acuzat de "fraudă" în cursul prezidenţialelor de la 20 octombrie.

Vineri, nouă cultivatori de coca partizani ai lui Morales au murit în confruntări cu forţele de ordine la Sacaba, în apropiere de Cochabamba, potrivit unui bilanţ prezentat de IACHR sâmbătă seară.

La rândul său, guvernul preşedintei interimare Jeanine Anez a anunţat un bilanţ de cinci morţi.

Jeanine Anez, o fostă senatoare de dreapta, s-a proclamat marţi preşedinte interimar şi a promis apropiata organizare de alegeri prezidenţiale şi parlamentare. Simpatizanţii lui Evo Morales îi cer însă demisia şi revenirea fostului şef al statului, preşedinte al Boliviei timp de aproape 14 ani. De marţi, ei manifestează în fiecare zi, mai ales în oraşul La Paz, sediul guvernului.

Duminică, noul şef al poliţiei boliviene, colonelul Rodolfo Montero, a afirmat că la Cochabamba au avut loc "câteva incidente", dar "intensitatea" acestora este "în scădere".

"Numărul focarelor de conflict s-a redus la jumătate" în raport cu începutul săptămânii trecute, a ţinut să sublinieze ministrul interimar de interne, Arturo Murillo, fost senator de dreapta.

De asemenea, manifestanţii au ridicat baraje pe drumul spre El Alto, la zece kilometri de capitala administrativă a Boliviei, generând un început de penurii la La Paz.

Rafinăria Senkata din El Alto, care aprovizionează cu gaze şi benzină întreaga provincie La Paz, este blocată de joi de manifestanţi pro-Morales, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.