Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bolivia reia legăturile diplomatice cu Venezuela şi Iran

Radio Duna
Luis Arce

Noul preşedinte al Boliviei, Luis Arce, a acţionat rapid pentru a restabili legăturile cu Iran şi Venezuela, primind acreditările ambasadorilor celor două ţări miercuri, la doar trei zile după ce Mişcarea pentru Socialism (MAS) din care face parte a câştigat alegerile, informează Reuters preluat de agerpres.

Într-un comunicat, guvernul bolivian informează că doreşte "restabilirea relaţiilor diplomatice afectate de guvernul de facto anterior" condus de preşedintele interimar conservator Jeanine Anez.

Într-o postare pe Twitter, Luis Arce a spus că restabileşte relaţiile bilaterale cu Venezuela "pentru a întări legăturile strategice pentru binele popoarelor noastre". El a mai afirmat că acelaşi lucru este în curs şi cu partenerii iranieni: aceştia "sunt întotdeauna bineveniţi în Bolivia. Vom continua să consolidăm proiecte comune".

Ministrul de externe iranian Javad Zarif a participat duminică la ceremonia de depunere a jurământului a preşedintelui Arce.

Venezuela şi Iranul au fost aliaţi importanţi ai fostului preşedinte bolivian Evo Morales nevoit să demisioneze anul trecut ca urmare a presiunilor generate de un scrutin electoral controversat.

Evo Morales intenţiona să stabilească cu Iranul un parteneriat pentru exploatarea bogatelor zăcăminte de litiu ale Boliviei şi critica alături de preşedintele venezuelan Nicolas Maduro amestecul SUA în regiune.

La câteva zile însă după ce Anez a preluat puterea în noiembrie anul trecut, diplomaţii venezueleni şi medicii cubanezi au fost expulzaţi pe fondul acuzaţiilor guvernului interimar că au instigat tulburări sociale după plecarea lui Morales.

Luni, Evo Morales s-a întors în Bolivia din exilul argentinian şi miercuri a participat la o ceremonie de sărbătorire a revenirii sale în Chimore, oraş din provincia sa natală Chapare.

Într-un discurs pronunţat cu această ocazie, Morales a cerut statelor latino-americane să îşi menţină suveranitatea asupra resurselor naturale."Occidentul, adică ţările industrializate, ne vor pe noi latino-americanii doar pentru a le garanta materiile prime".

Preşedintele Luis Arce nu a participat la acest eveniment şi deocamdată nu a menţionat în public întoarcerea lui Morales, despre care a spus că nu va juca rol în guvernul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.