Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După 20 de ani de DNA: S-au pretins, primit, cerut, oferit, mite de aproape un miliard de euro în zece ani; Cea mai mare mită individuală - 30 mil. euro

wall-street.ro
DNA - Directia Nationala Anticoruptie

Direcția Națională Anticorupție aniversează, marți, 20 de ani de la momentul înființării sale, sub numele de Parchetul Național Anticorupție.

La evenimentul organizat de Direcție participă președintele României, Klaus Iohannis, procurorul general al României, Gabriela Scutea, ministrul Justiției Cătălin Predoiu, președintele instanței supreme, Corina Corbu, reprezențanți ai CSM, șefii structurilor teritoriale ale Direcției dar și membrii ai societății civile.

Potrivit Direcției în cei 20 de ani de activitate au fost deferiți justiției 15.000 de inculpați. Clasamențul de funcții, potrivit strucuturii este de 400 de primari, 800 de directori de instituții publice și companii naționale, 60 de prim-miniștri și secretari de stat dintre care doi șefi de Guvern, 40 de președinți de consilii județene, 100 de membri ai Parlamentului dintre care 3 europarlamentari, o mie de polițiști, 160 de procurori și de judecători.

Potrivit cifrelor oficiale au fost judecați în dosarele DNA în ultimii 20 de ani 2300 de inculpați care au comis fapte contra intereselor financiare ala Uniunii Europene.

Prejudiciul total reținut în 20 de anchete de către procurorii DNA în dosarele lor este de 5,4 miliarde de euro bugetului public și de 300 de milioane de euro în dauna bugetului Uniunii Europene.

Măsurile asiguratorii pentru recuperarea de la inculpații cercetați de Direcție în cei 20 de ani au fost de 4 miliarde de euro.

În ultimii 10 ani, arată Direcția, valoarea totală a bunurilor date, oferite, cerute, primite ca mită în cauzele trimise în judecată a fost de aproximativ un miliard de euro.

DNA mai arată că cea mai mare mită reținută vreodată într-un dosar a fost de 30 de milioane de euro și a vizat atribuirea unui contract de achiziții publice.

60 de milioane de euro, arată DNA, a fost în cei 20 de ani, cea mai mare valoare a despăgubirilor pronunțate prin hotărâre definitivă de o instanță de judecată într-o cauză de corupție la nivel înalt . Cauza, arată DNA, este dosarul ICA, în care a fost condamnat definitiv patronul Antena, Dan Voiculescu.

Cea mai mare pedeapsă „din buzunarul„ DNA după 20 de ani, a fost de 15 ani și opt luni de zile, „încasată„ de ex-magistratul Tribunalului București, Mircea Moldovan.

Acesta a fost judecat pentru numeroase acte materiale de corupție iar la momentul descinderii la locuința sa a anchetatorilor acesta a încercat să fugă sărin gardul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.