Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Bomba' care stă să explodeze în Estul Europei! Ministru de Externe: 'Nu trebuie să așteptăm un nou Pearl Harbor!'

Pinterest
Europa de Est

'Bomba' care stă să explodeze în Estul Europei! Ministru de Externe: 'Nu trebuie să așteptăm un nou Pearl Harbor!'

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat că Occidentul ar putea repeta greșeli istorice în ceea ce priveşte asistența militară pentru Ucraina și le-a cerut aliaților să nu aștepte un nou Pearl Harbor, relatează Rador Radio România.

"De 25 de ani încercăm să descurajăm imperialismul lui Putin (președintele rus, Vladimir Putin - n.r.) prin dialog și diplomație, în timp ce acesta continuă să ignore granițele și să facă oraşele una cu pământul" - a scris diplomatul pe reţeaua X. Potrivit lui Landsbergis, problema imperialismului rus nu a dispărut în 2014, iar pentru majoritatea țărilor de pe flancul estic al NATO "era clar că următoarea fază a invaziei va fi mai costisitoare și mai teribilă". "Și așa s-a întâmplat. Când Rusia a atacat din nou, războiul a devenit brusc o problemă a prezentului. Și din nou credem că putem rezolva ceva amânând problema 'pentru mâine'. Dar condițiile prealabile nu s-au schimbat - ambițiile revanșiste imperiale ale Rusiei rămân în continuare" - a adăugat Landsbergis.

În opinia sa, următoarea fază a războiului Rusiei poate fi îndreptată nu numai împotriva Ucrainei, Georgiei sau Republicii Moldova, ci și împotriva uneia dintre țările NATO, iar preţul respingerii unei astfel de agresiuni va fi și mai mare. "Putem aștepta ceea ce eu numesc 'efectul Pearl Harbor' - un punct de cotitură în istorie, când problemele viitorului devin dintr-o dată o problemă a prezentului, dar cu un preţ al soluţionării foarte crescut. Sau putem considera acest lucru drept o problemă a prezentului și începem să o rezolvăm acum. Suntem pe punctul de a repeta greșeli istorice" - a mai afirmat ministrul lituanian de externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.