Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOMBĂ cu ceas în Turcia - Preţurile de consum au EXPLODAT. Au crescut cu 25% în octombrie, cel mai mult din ultimii 15 de ani

nineoclock.ro
inflatie

Preţurile de consum din Turcia au crescut cu 25% în octombrie, cel mai mult din ultimii 15 ani, dar cea mai mare dificultate este ca banca centrală să nu cedeze presiunii de a reduce dobânzile în mod prematur, în condiţiile în care inflaţia va începe să încetinească anul viitor, potrivit analiştilor, relatează CNBC.

Inflaţia core, care exclude factori volatili, precum energia şi preţurile alimentelor, au urcat într-o măsură similară.

Ţinta de inflaţie a băncii centrale a Turciei este de numai 5%.

Avansul preţurilor de consum a fost provocat în mare măsură de criza valutară, în care lira turcească s-a depreciat în acest an cu 30% faţă de dolarul american. Cel mai mare declin al lirei a avut loc în luna august, de 45% comparativ cu dolarul, dar ulterior a recuperat o parte din pierderi.

Deprecierea lirei a fost un factor din spatele presiunilor inflaţioniste din Turcia, dar avansul preţurilor a fost provocat şi de alte probleme, cum ar fi îngrijorările legate de independenţa băncii centrale şi criza diplomatică cu Statele Unite.

Citește AICI ce LOVITURĂ FINANCIARĂ a dat Elena Udrea și care îi e SECRETUL!

În mod tradiţional băncile centrale măresc dobânzile pentru a ţine inflaţia sub control, dar banca centrală a Turciei este presată, în special de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, să reducă dobânzile pentru a stimula cheltuielile şi creşterea economică. Instituţia l-a sfidat pe preşedinte şi a înăsprit politica monetară, în septembrie, majorând dobânda de răscumpărare pe o săptămână (principalul instrument de politică monetară) la 24%. Banca a menţinut dobânda la acest nivel şi în octombrie.

Un economist senior al Capital Economics, Jason Tuvey, a apreciat luni că rata inflaţiei din Turcia a atins sau este aproape de nivelul maxim, iar banca centrală nu va mai mări dobânzile.

”În condiţiile în care rata inflaţiei va începe să coboare puternic spre jumătatea anului viitor, credem că următoarea mişcare a dobânzilor va fi în jos. Anticipăm că rata de răscumpărare va scădea de la 24% în prezent la 20% până la sfârşitul anului viitor”, a afirmat Tuvey într-o notă adresată clienţilor.

Acest a avertizat însă că există riscul ca banca centrală să fie tentată să reducă prematur dobânzile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.