Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bombă cu repetiție în justiție: Achitări în serie la Craiova în baza Deciziei CCR

ebihoreanul.ro
justitie

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Anca Anuţa, a declarat miercuri că două persoane inculpate pentru abuz în serviciu şi condamnate în primă instanţă au fost achitate de Curtea de Apel Craiova în urma deciziei Curţii Constituţionale (CCR) din iunie 2016. 

"Pe decizia de neconstituţionalitate raportat la abuzul în serviciu, chiar am avut un rechizitoriu, al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, cred că sesizaserăm instanţa în 2015 sau 2014, a fost o soluţie de condamnare la nivel de judecătorie, la Curtea de Apel Craiova s-a dispus achitarea a doi inculpaţi. Este vorba de o decizie de luna trecută, cred, soluţie fundamentată pe decizia de neconstituţionalitate. (...) Nu este imputabil nimănui câtă vreme are la bază decizia de neconstituţionalitate. În momentul în care s-a făcut trimiterea în judecată, s-a obţinut prima condamnare la fond, textul de lege era în vigoare în forma anterioară. Şi achitarea este o soluţie", a declarat miercuri, la bilanţul activităţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Anca Anuţa, potrivit Agerpres.

Cristoiu: 'Un articol de Cod Penal a devenit una dintre ARME în bătălia mafioto-politică'


Aceasta a precizat că au mai fost situaţii în care au fost achitate persoane inculpate, după modificarea legislaţiei, exemplificând cu cazuri de vătămare corporală din culpă.

Senatorul somnoros, Mihai Goțiu, recidivează. A călcat pe bec pentru a doua oară / FOTO


"Anul trecut, au fost şase inculpaţi achitaţi, toţi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, şi doi dintre aceştia achitaţi ca urmare a dezincriminării, ca urmare a modificărilor intervenite la Codul Penal, în cazul infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Se trimisese în judecată în formatul anterior modificărilor, au intervenit acele modificări, s-a considerat că constituie infracţiune doar dacă victima are mai mult de 90 de zile (n.r. îngrijiri medicale) în condiţiile în care nu am alcoolemie sau nu am altă infracţiune (...) ", a adăugat Anuţa. 

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a spus că mai sunt şi alte dosare de abuz în serviciu, aflate în lucru la parchete sau pe rolul instanţelor, care ar putea fi clasate ori în care inculpaţii ar putea fi achitaţi. 

"Mai sunt dosare în lucru ( n.r privind abuzul în serviciu incriminat conform normelor de dinainte de decizia CCR din iunie 2016), în momentul în care le soluţionăm şi sunt la noi în faza de urmărire penală se va da clasare, în situaţia în care sunt pe rolul instanţei probabil că se va dispune acea soluţie de achitare. (...) Raportat la decizia CCR (...) mai sunt, dar nu pot spune concret câte sunt, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt foarte puţine dosare, abuzul în serviciu e de competenţa parchetelor ordinare", a precizat Anca Anuţa. 

Referitor la numărul dosarelor de abuz în serviciu cu un prejudiciu mai mic de 200.000 lei, Anca Anuţa a precizat că în prezent sunt 342 de dosare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi la parchetele subordonate. Dintre acestea, 14 sunt la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, fiind vorba de dosare complexe în care se fac cercetări şi pentru alte infracţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.