Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOMBĂ Daniel Horodniceanu a fost delegat încă 6 luni în fruntea DIICOT, de către procurorul general Augustin Lazăr

Inquam Photos/Octav Ganea
Laura Codruta Kovesi si Daniel Horodniceanu la bilantul Ministerului Public

Procurorul general Augustin Lazăr a dispus delegarea lui Daniel Horodniceanu în funcţia de procuror şef DIICOT pentru încă şase luni, în condiţiile în care mandatul acestuia expiră pe 19 mai, potrivit unui anunţ postat pe site-ul Ministerului Public.

Potrivit unui anunţ postat pe site-ul Ministerului Public, Daniel Horodniceanu a fost delegat în funcţia de procuror şef DIICOT pentru încă şase luni, până pe data de 19 noiembrie 2018.

Citește și: Halep are mare noroc: ‘Cadou’ oferit de viitoarea rivală

Actualul mandat al lui Daniel Horodniceanu la conducerea structurii expiră pe 19 mai.

Delegarea a fost făcută în condiţiile în care procurorul Felix Bănilă, propunerea ministrului Justiției pentru funcția de procuror-șef al DIICOT, urmează a fi intervievat la CSM pe 5 iunie. Pe 6 iunie Consiliul va trimite avizul către Ministerul Justiției.

Citește și: Modificare despre care ar trebui să știe toți românii: Unde veți putea refuza să dați buletinul

În proiectul de management, procurorul Felix Bănilă a subliniat că procurorul-șef al DIICOT trebuie să fie și un bun psiholog, iar unul dintre obiectivele pe termen lung pe care le are în vedere vizează alinierea la normele raportului MCV.

Documentul conține 37 de pagini, în care a introdus considerații generale privind managementul judiciar, scopul și competența DIICOT, obiective strategice, operaționale.

Citește și: Dacia se laudă cu încă o victorie în Europa: Ce a reușit GIGANTUL

„Pentru a fi eficient în îndeplinirea atribuțiilor sale, procurorul șef al DIICOT este necesar să fie și un bun psiholog, a se cunoaște în primul rând pe sine, a-și cunoaște limitele , calitățșiloe și defectele, a fi stăpân pe sine, a fi un fin diplomat și bun comunicator pentru a putea organiza/reorganiza și distribui personalul în scopul îndeplinirii obiectivelor, eficiență și performanță. (...) În ceea ce privește DIICOT, obiectivele pe termen mediu și cele pe termen lung ale acestei instituții trebuie să se armonizeze cu ceea ce Mecanismul de Cooperare și Verificare definește a fi un act de justiție performant și cu respectarea unor înalte standarde de etică și profesionalism”, se arată în proiectul său de management, publicat pe site-ul CSM.

De asemenea, Felix Bănilă își propune să creeze, în cadrul DIICOT, propria structură de poliție judiciară.

Citește și: Italienii fac treaba românilor: Cea mai mare tranzacție de teren din 2018: Ce vor cultiva la noi în țară

„Propuneri de modificare a cadrului legislativ și instituțional de înființare în cadrul DIICOT a propriei structuri de poliție judiciară, obiectiv care presupune realizarea următoarelor tipuri de activități: identificarea resurselor necesare pentru crearea propriei structuri de poliție judiciară; analizarea indicatorilor care să ofere gradul de structurare pe competențe profesionale a ofișerilor de poliție judiciară ce vor compune acest compartiment în strânsă legătură cu competența materială a DIICOT și numărul de cauze specific pe fiecare secție, serviciu și birou specializat în parte; elaborarea de metodologii de lucru după care viitorii ofițeri de poliție judiciară ce vor funcționa în cadrul DIICOT își vor desfășura activitatea”, prevede documentul.

Citește și: O nouă companie vine în România- Va ‘FACE PRAF’ concurenţa: Oferte fără precedent pentru clienţi

Pe lângă acestea, în calitate de șef al DIICOT, procurorul Bănilă intenționează să dispună metode și soluții pentru soluționarea cauzelor în termen rezonabil, cu respectarea principiului celerității, iar pentru acestea, va avea în vedere - potrivit proiectului - următoarele: instituirea managementului de caz, activitate care va permite procurorului o utilizare rațională și eficientă a timpului de lucru în efectuarea activităților de urmărire penală în cauzele repartizate; monitorizarea cauzelor în funcție de vechimea lor, în raport de cele două criterii temporale (6 luni și 1 an) și stabilirea unor planuri de măsuri concrete atunci când se constată existența unor deficiențe în activitatea de urmărire penală; urmărirea soluționării dosarelor în ordinea vechimii și importanței lor, pentru a se evita constatarea situației de intervenire a prescripției răspunderii penale.

Citește și: Halep are mare noroc: ‘Cadou’ oferit de viitoarea rivală

„Proiectul reprezintă și propria viziune cu privire la ceea ce ar putea deveni DIICOT în viitor, conștient fiind și de faptul că obiectivele pe termen scurt, mediu și lung fixate for suferi unele modificări odată cu parcurgerea etapelor manageriale, dar consider că este unul viabil, realist și apt a conduce la realizartea obiectivelor propuse și la consolidarea capacității de acțiune a DIICOT, precum și la atingerea finalității pentru care a fost creată această structură specializată a MP”, își încheie Felix Bănilă proiectul.

Felix Bănilă a fost propus, de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, noul procuror-șef al DIICOT. Acesta a concurat, pentru ocuparea acestei funcții, cu actualul șef al structurii de parchet, Daniel Horodniceanu. Ulterior avizului CSM, propunerea va fi înaintată președintelui Klaus Iohannis.

Citește și: Modificare despre care ar trebui să știe toți românii: Unde veți putea refuza să dați buletinul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.