DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

BOMBA de la DNA: Dosarul care poate schimba cursul alegerilor din iunie! Cine e vizat

DNA 1

DNA poate schimba radical cursul alegerilor din iunie 2016 în București! La DNA a fost depus un denunț penal privind posibila săvârșire a infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, precum și folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid.

Vizați ar fi PNL, Cătălin Predoiu și Cristina Pocora, PSD, Cristian Popescu Piedone, Robert Turcescu și PMP, conform unui denunț depus de Inițiativa România. Astfel, aceștia acuză că strângerile de semnături ar fi fost făcute ilegal, în sensul că ar fi greu de crezut că partidele au reușit să adune numărul real de semnături pentru candidații săi. Conform Inițiativa România, ajungem la concluzia că PNL a adunat aproape 1000 de semnături pe oră în zile de week-end și circa 16 semnături pe minut.

Citește și: Fostul ministru al Energiei din Guvernul Victor Ponta a ieșit de la DNA

În cazul lui Piedone ar fi vorba ca PPU-SL să fi adunat aproape 234 de semnături pe oră, în condițiile în care PPU-SL este un partid foarte mic, fără resurse umane semnificative, iar PMP, pentru Robert Turcescu a adunat aproape 1125 de semnături pe oră în zile de week-end și circa 19 semnături pe minut.

Iată comunicatul celor de la Inițiativa România:

” 1. Un denunț penal privind posibila săvârșire a infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals,prevăzute de art. 320, art. 322, respectiv art. 323 din Codul Penal, precum și folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, în legătură cu strângerea de semnături pentru candidații și partidele care intenționează să candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016 pentru Primăria Generală a Municipiului București, Consiliul General al Municipiului București, primăriile de sector și consiliile locale de sector. Denunțul a fost depus la Direcția Națională Anticorupție. (vezi document atașat)

Citește și: România e în PERICOL? Barack Obama cere NATO SĂ APERE România

2. O cerere adresată Biroului Electoral Central, Biroului Electoral Municipal și birourilor electorale de sector pentru verificarea autenticității semnăturilor de pe listele de susținători pentru candidații și partidele care intenționează să candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016. (vezi document atașat)

Conform investigațiilor, informațiilor și declarațiilor publice, termenelor foarte scurte de strângere a semnăturilor de susținere a candidaților (de 2-3 zile, în unele cazuri) există suspiciuni rezonabile că parte dintre acestea au fost făcute și folosite cu încălcarea legii, prin fals și uz de fals și folosirea influenței politice a unor persoane cu funcții de conducere în partide. De exemplu:

Citește și: Primar PNL reținut pentru corupție: Ce acuzații i se aduc

a) Pentru ca domnul Cătălin Predoiu și doamna Cristina Pocora să poate candida, PNL a trebuit să strângă un minim de 22.000 de semnături (18000, respectiv 4000 de semnături). Cu alte cuvinte, Partidul Național Liberal a strâns cel puțin 7334 de semnături pe zi. Folosind prezumția generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fără pauză, ajungem la concluzia că PNL a adunat aproape 1000 de semnături pe oră în zile de week-end și circa 16 semnături pe minut.

b) Domnul Cristian Popescu Piedone a folosit date personale și semnături ale unor minori pentru completarea listelor de susținători ai candidaturii sale. În plus, după decizia TMB de respingere a candidaturii sale, Cristian Popescu Piedone a depus un set de alte 5600 de semnături. PPU-SL a strâns, deci, 1867 de semnături pe zi. Folosind prezumția generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fără pauză, PPU-SL a adunat aproape 234 de semnături pe oră, în condițiile în care PPU-SL este un partid foarte mic, fără resurse umane semnificative.

Citește și: Acuzații grave de la DNA: Ce ar fi făcut fostul ministru al Energiei

c) Pe 22 aprilie 2016, Biroul Electoral Central a solicitat Poliției Sectorului 1 al Municipiului București să verifice listele de semnături pe care partidele le strâng pentru depunerea candidaturilor la alegerile locale. Având în vedere solicitarea Biroului Electoral Central privind verificarea autenticității unor semnături, deducem că BEC, instituție a statului, are suspiciuni rezonabile privind săvârșirea infracțiunilor de fals și uz de fals în procesul de înregistrare a candidaturilor pentru alegerile locale din București.

d) Partidul Social Democrat are acces la și folosește în folos propriu datele personale ale cetățenilor cu drept de vot. Acest fapt este confirmat de Înalta Curte de Casație și Justiție prin sentința nr. 341 în dosarul 4862/1/2013 (și, ulterior, prin decizie definitivă). Strângerea de semnături pentru candidații PSD, inclusiv doamna Gabriela Firea, s-a realizat fără expunere publică, fără puncte de colectare sau strângere anunțate și promovate public. Nu au existat foarte multe informații publice cu privire la acest proces de strângere de semnături, deși la nivelul municipiului București sunt necesare circa 80.000 de semnături pentru un partid care își depune liste complete de candidați la primării și consilii locale.

Citește și: Patronul unei firme de taxi din București și-a jucat angajații la barbut

e) Pentru ca domnul Robert Turcescu să poate candida, PMP trebuie să strângă un minim de 18.000 de semnături. Cu alte cuvinte, PMP a strâns cel puțin 9000 de semnături pe zi. Folosind prezumția generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fără pauză, ajungem la concluzia că PMP a adunat aproape 1125 de semnături pe oră în zile de week-end și circa 19 semnături pe minut.

Există numeroase indicii că listele de susținători pentru candidații la alegerile locale din 5 iunie 2016, depuse la Birourile Electorale din București, sunt viciate fie prin falsificarea semnăturilor, fie prin utilizarea unor liste anterioare modificate, încălcând astfel dispozițiile legale ale art. 51 din Legea 115/2015 și Codul penal.

Citește și: Profesoara porno din Iași lovește din nou: E iar activă / VIDEO 18+

Declarațiile pe proprie răspundere privind validitatea semnăturilor nu reprezintă o măsură de siguranță suficientă pentru a asigura un proces electoral corect și echitabil.

In realitate, membrii Biroului Electoral nu verifică veridicitatea semnăturilor în condițiile prezentate, făcând doar o verificare a formei și nu a fondului listelor de susținători. Neîndeplinirea atribuțiilor legale atrage bineînțeles răspunderea autorităților competente. Pe de altă parte, este adevărat că Biroul Electoral nu are acces și nu poate căuta numele sau restul datelor personale ale susținătorilor din liste în bazele de date de la evidența populației.

Citește și: LOVITURĂ în PNL: 80% dintre femeile unei filiale județene au trecut la rivali

Pentru a asigura respectarea legii precum și evitarea oricăror suspiciuni asupra echității și corectitudinii procesului electoral, instituțiile statului trebuie să verifice individual și specific autenticitatea semnăturilor depuse pentru susținerea candidaților la alegerile locale din București, indiferent cine ar fi aceștia.”, se arată în comunicat.

Citește și: PKK anunță RĂZBOI TOTAL împotriva Turciei: Se pregătesc noi ATENTATE

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.