Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOMBA de la Senat: Sprijinul financiar dat de Guvern companiei Blue Air a fost ELIMINAT din OUG emisă de Ludovic Orban

tripsta.co.uk
blue air

Senatul a adoptat, miercuri, în plen, în calitate de primă cameră sesizată, OUG 167/2020 cu amendamente, astfel că prevederile prin care era acordat sprijin financiar de stat societăţii Blue Air pentru acoperirea pierderilor din pandemie şi susţinerea activităţii acesteia până la 31 decembrie 2020 au fost eliminate.

S-au înregistrat 74 de voturi "pentru", 2 "împotrivă" şi 46 de abţineri, scrie agerpres.ro.

Citește și: Codrin Ștefănescu, atac dur la Marcel Ciolacu: ‘I-a ras pe toți!’

OUG 167/2020 prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat prin care să se acordare un sprijin financiar pentru susţinerea activităţii aeroporturilor regionale cu un trafic situat între 200.000 şi 3 milioane de pasageri pe an pentru care consiliile judeţene au calitatea de autoritate publică tutelară pentru compensarea pierderilor înregistrate în perioada martie/iunie 2020 ca urmare a pandemiei COVID-19 şi cauzate direct de această pandemie. Ministerul Lucrărilor Publice şi Dezvoltării şi Administraţiei are calitatea de administrator al schemei de ajutor de stat, bugetul maxim al schemei de ajutor de stat fiind de 22.284.000 lei.

Ordonanţa mai prevede că finanţarea schemei de ajutor de stat se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale ale judeţelor şi este destinată compensării pierderilor înregistrate de regiile autonome.

Citește și: Ludovic Orban, reacție despre faptul că Traian Berbeceanu nu este înalt funcționar public: ‘Rezervorul de înalți funcționari publici este foarte restrâns’

Totodată, OUG 167/2020 modifică şi completează OUG 139/2020 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat societăţii Compania Naţională TAROM şi societăţii Blue Air Aviation pentru compensarea pierderilor economice suferite în contextul pandemiei de COVID-19.

Potrivit amendamentelor adoptate de Comisia de buget, însuşite de plenul Senatului, se abrogă din OUG 139/2020 articolul prin care Ministerului Finanţelor Publice era autorizat "să garanteze în numele şi contul statului, la solicitarea societăţii Blue Air, unul sau mai multe împrumuturi, după caz, contractate de beneficiar (...) pe o perioadă de şase ani cu titlu de ajutor de stat şi ajutor de salvare".

Citește și: Cozmin Gușă dezvăluie cine va guverna România din decembrie! Lovitură pentru PSD

"Ajutorul de stat, sub forma de garanţie de stat, se acordă în scopul acoperirii cheltuielilor de exploatare şi de capital necesare susţinerii activităţii Blue Air până la data de 31 decembrie 2020 şi nu va depăşi valoarea pierderilor suferite ca urmare a pandemiei de COVID 19 şi cauzate direct de această pandemie evaluate de către aceasta companie şi stabilită în conformitate cu decizia de autorizare a comisiei Europene", este altă prevedere abrogată de Senat.

Camera Deputaţilor va dezbate în calitate de for decizional OUG 167/2020 privind unele măsuri pentru susţinerea activităţii unor aeroporturi regionale, în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 şi pentru modificarea şi completarea OUG 139/2020 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat TAROM și Blue Air pentru compensarea pierderilor economice suferite în contextul pandemiei de COVID-19.

Citește și: Partidul lui Traian Băsescu dă lovitura înainte de alegeri! Istoricul și profesorul Florian Bichir intră în cursa pentru parlamentare .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.