Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bomba EADS, dezamorsată politic. Dezvăluiri din Germania

David Simonds EADS BAE 23.09.12

Afacerea EADS, contract de securizare a graniţelor României, semnat în urmă cu 10 ani şi despre care se presupune că ar fi inclus şi şpăgi de sute de milioane de euro către oficiali români, a intrat în toamna anului trecut în atenţia procurorilor din Germania. Pe fir ar fi intrat şi DNA, lucru care a reieşit şi din declaraţii are fostului preşedinte Traian Băsescu. Ancheta ar fi însă blocată politic în Germania, după cum susţine jurnalistul Vlad Georgescu, cel care a scris în presa germană despre acest caz de corupţie. Jurnalistul susţine că există pericolul ca şi în România să se întâmple acelaşi lucru.

Citeste si: Scandalul EADS stă să explodeze: Prima persoană pusă sub acuzare

Citeste si: BOMBĂ: Elena Udrea şi Ion Ţiriac, implicaţi în scandalul Microsoft-EADS

"Ancheta nu ştiu dacă s-a oprit, dar în orice caz a fost stopată politic, având în vedere că în Germania au fost implicate în anul 2004 personaje importante, începând cu cancelarul Gerhard Schroeder, care actualmente e la pensie. Şeful cabinetului cancelarului era Frank-Walter Steinmeier, care acum in Germania este ministru de Externe. Bănuiesc că ăsta e motivul principal. Întrebarea majoră care ar trebui discutată nu este numai cine a primit şpăgi, cum s-au cărat milioane cu sacul, prin conturi şi firme offshore şi aşa mai depate. Trebuie să ne întrebăm şi de unde vin aceşti bani. Banii au venit de la companii mari, gen EADS. Este o temă foarte sensibilă, care se ţine sub capac în Germania, pe bază politică. Dacă am recunoaşte că banii ăştia, sutele de milioane de euro, au fost plătiţi cu acordul statului german, atunci am recunoaşte că Germania foloseşte mituirea în domeniul economic. Vă daţi seama că acesta ar fi un scandal politic la nivel european. Am doilea lucru foarte important, care ar trebui abordat şi în România: în afară de EADS, banii vin şi din fonduri europene. De ce nu au fost la nivel european investigaţi, având în vedere că există sistemul OLAF (Oficial European de Luptă Antifraudă - n.r.). Deci nici sistemul OLAF nu a funcţionat. Există o reţea de corupţie care se desfăşoară în România, însă are parteneri foarte puternici la nivel german şi european", a declarat Vlad Georgescu la Antena 3.

Citeste si: Blaga, acuzat de luare de mita in dosarul EADS. Reactia lui Blaga

Jurnalistul german Vlad Georgescu susţine că a fost dat în judecată de fostul cancelar german Gerhard Schroder pentru că a refuzat să scoată de pe site-ul publicaţiei pe care o conduce un articol despre implicarea s în dosarul EADS. Acelaşi articol a fost însă scos cu succes de pe site-urile altor două cotidiene: „Huffington Post“ şi „Der Freitag”, la cerinţa lui Schroder.

Citeste si: Contractul EADS. Cine sunt subcontractorii prin care s-ar fi dat mita.

Citeşte şi: Un nou caz de corupție cu Udrea şi Băsescu semnalat în presa germană

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.