Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bombă: Guvernul pregătește închiderea UBER și Bolt!

Radu Pop
uber

Ministerul Transporturilor a publicat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgentă care va modifica legea transportului alternativ și-l va transforma într-o altă formă de taximetrie. Fară îndoială, dacă aceste modificări vor fi adoptate, e greu de crezut că UBER și Bolt vor rămâne pe piața românească, deci 50.000 de șoferi își vor pierde veniturile, iar cei 3 milioane de români care folosesc serviciul vor trebui să găsească alternativă.

Principalele modificări țin de felul în care sunt autorizați operatorii de transport alternativ, care sunt în unele cazuri chiar șoferii acestor mașini, care trebuie, după adoptarea ordonanței, să se constituie în companii de transport. Mașinile folosite pot obține autorizație doar dacă sunt în proprietate sau în leasing, ceea ce va duce la dispariția a peste 90% dintre cei care fac astăzi UBER și Bolt. Astăzi, șoferii funcționează în regim colaborare cu operatorii de transport alternativ prin contracte de comodat și închiriere. Vechimea mașinilor se limitează la 5 ani, în condițiile în care parcul auto din România are o vechime medie de 16 ani, iar mașinile de transport alternativ trebuie să aibă un ecuson albastru pe portierele din spate, pe modelul celor din taximetrie.

Modificările din OUG au fost cerute cu insistență de reprezentanții taximetriștilor, care se plâng de concurența celor de la UBER și Bolț. Aceștia au refuzat orice propunere de liberalizarea a pieței de taximetrie, preferând să solicite restricții pentru transportul alternativ care, speră aceștia, să oblige românii să circule mai mult cu taxiul, în lipsa unei alternative. Nu este prima oară când industria de taxi încearcă să scape de concurență: în 2019, ei au promovat un proiect de OUG în guvernul Viorica Dancila care practic închidea serviciile de tip UBER și Bolt. Presiunea publică a fost atât de mare la acea vreme încât Dancila a fost acuzată de colegii de partid din PSD că a pierdut alegerile pentru Parlamentul European din cauza acestei inițiative. Mai tărziu, în 2019, guvernul a revenit și a reglementat serviciile de transport alternativ.

Rămâne de văzut dacă guvernul va da curs acestui proiect de Ordonanță de Urgență în formă în care este, riscând din nou un protest public de amploare. Șoferii de UBER și Bolț pregătesc și ei proteste semnificative, printre care suspendarea serviciilor în zilele de luni, când sute de mii de oameni folosesc mașinile lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.