Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOMBĂ în Marea Britanie: Camera Lorzilor a votat ca Parlamentul să aibă drept de VETO în Brexit

Brexit

Camera Lorzilor a aplicat luni o nouă înfrângere premierului Theresa May, adoptând cu o largă majoritate un amendament prin care oferă parlamentului un drept de veto asupra acordului final cu privire la Brexit, în curs de negociere între Londra şi Bruxelles, informează AFP şi Reuters, preia Agerpres.

Amendamentul, prezentat de lordul Hailsham, a fost adoptat cu 354 de voturi faţă de 235 contra, împotriva voinţei guvernului.

Textul va fi dezbătut miercuri în Camera Comunelor, care ar putea da o nouă lovitură premierului May. Mai mulţi membri ai majorităţii sale conservatoare şi-au anunţat de fapt intenţia de a vota în favoarea acestui amendament care ar permite parlamentului de a modela viitoarea relaţie cu UE pe care Regatul Unit urmează să o părăsească în martie 2019.

"Acest guvern încearcă să evite un vot asupra acordului final prin toate mijloacele. Vreau să mă asigur că parlamentul va putea să-şi exprime un vot care contează şi nu vreau să las să treacă această şansă", a declarat luni lordul Hailsham.

Vezi și: Matteo Salvini, ministrul de interne al Italiei, promite măsuri împotriva minorității rome din Italia

Prim-ministrul reuşise săptămâna trecută să anuleze protestul deputaţilor eurofili din partidul său, promiţându-le un amendament de compromis. Pentru ca în final să propună doar un vot consultativ parlamentarilor şi nu posibilitatea de a retrimite guvernul la masa negocierilor în caz de dezacord cu rezultatul obţinut, realimentând rebeliunea.

"Aceasta neagă total obiectul amendamentului, care era de a da cuvântul deputaţilor", apreciase conservatorul Dominic Grieve, unul dintre liderii revoltei, acuzând-o pe Theresa May că şi-a renegat promisiunea. Şi ameninţând-o ulterior: "Putem face să cadă guvernul!"

Duminică, Theresa May replicase că a auzit preocupările parlamentului, dar că el nu poate pretinde "să lege mâinile guvernului în negocieri" şi "nici să se împotrivească voinţei poporului britanic de a părăsi UE".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.