Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bomba în Parlamentul Italiei: livrarea de arme către Ucraina a fost suspendată / Acuzații grave la adresa lui Meloni

digi24.ro
giorgia meloni

Partidele de dreapta aflate la putere în Italia au retras marți un amendament care ar fi permis guvernului să continue să trimită arme Ucrainei până în 2023, a declarat o sursă parlamentară, după ce opoziția a cerut un act normativ separat pe această temă, scrie Reuters.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, administrația fostului prim-ministru Mario Draghi a introdus măsuri care au făcut posibilă trimiterea de arme către Kiev fără a solicita autorizația parlamentară pentru fiecare transport.

Acest aranjament expiră la sfârșitul anului, iar coaliția care o susține pe prim-ministrul Giorgia Meloni a încercat inițial să îl prelungească până la 31 decembrie 2023, prin modificarea unui decizii a guvernului care trece în prezent prin parlament. Principalul grup de opoziție - Partidul Democrat (PD) de centru-stânga - s-a plâns că decretul în cauză nu se referea în mod specific la Ucraina și a acuzat guvernul că a încălcat regulile parlamentare.

Ca reacție, ministrul pentru relații parlamentare, Luca Ciriani, a declarat că guvernul va lua în considerare posibilitatea de a promova măsura printr-un act normativ separat, asigurând în același timp aprobarea rapidă a acesteia.

Sprijinul pentru Ucraina a fost un subiect controversat în cadrul coaliției de guvernare, care include partidele Frații Italiei al lui Meloni, Liga, al lui Matteo Salvini, și Forza Italia, al lui Silvio Berlusconi.

Meloni este o susținătoare fermă a Kievului, în timp ce aliații săi Salvini și Berlusconi au fost mult mai ambigui din cauza legăturilor lor istorice cu Rusia și cu președintele Vladimir Putin.

"Merită să susținem Ucraina, deoarece negocierile pot apărea doar dintr-un echilibru de putere pe teren", a declarat Meloni marți într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera.

La începutul acestei luni, un oficial al coaliției de guvernare a declarat pentru Reuters că Italia pregătește un al șaselea pachet de arme pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană solicitate de Kiev.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută, ministrul apărării, Guido Crosetto, s-a angajat să continue furnizarea de arme în timp și în modalitățile convenite cu aliații NATO și cu guvernul de la Kiev.

PD este, de asemenea, un susținător al Ucrainei, în timp ce alte forțe de opoziție de stânga doresc ca guvernul să își schimbe accentul de la trimiterea de arme la intensificarea negocierilor diplomatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.