Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOMBA zilei vine din Marea Britanie: Vaccinul AstraZeneca va fi administrat DOAR celor de peste 40 de ani

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam vaccin astrazeneca

Comitetul ştiinţific care supervizează campania de vaccinare împotriva covid-19 în Regatul Unit (JCVI) a recomandat vineri limitarea vaccinării cu vaccinul AstraZeneca-Oxford la persoane în vârstă de peste 40 de ani, după semnalarea a 242 de cazuri de formare a unor cheaguri de sânge, relatează AFP.

JCVI - care subliniază că beneficiiile rămân mai importante decât riscurile - revine astfel asupra recomandării sale din aprilie în vederea limitării vaccinării la persoane în vârstă de peste 30 de ani, scrie news.ro.

Agenţia britanică a medicamentului (MHRA) a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă că a înregistrat 242 de cazuri de formare a unor cheaguri de sânge (tromboză) la persoane care s-au vaccinat cu vaccinul AstraZeneca-Oxford, în urma administrării a 28 de milioane de doze, informează news.ro

Directoarea MHRA June Raine a subliniat însă că beneficiile sunt mai importante decât riscurile în cazul unei ”mari majorităţi” a populaţiei - mai ales la persoanele mai în vârstă, care se pot îmbolnăvi mai grav de covid-19.

Numeroase ţări europene au suspendat vaccinarea cu vaccinul anglo-suedez sub o anumit vârstă, din cauza semnării formării unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin.

Agenţa Europeană a Medicamentului (EMA) stabilea în aprilie că aceste cheaguri de sânge sunt un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford, însă aprecia că raportul beneficii-riscuri rămâne ”pozitiv”.

În Regatul Unit, în afară de vaccinul AstraZeneca-Oxford se administrează vaccinurile anticovid Pfizer-BioNTech şi Moderna.

Regatul a desfăşurat una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare din lume.

Aproape 35 de milioane de persoane au fost vaccinate cu o doză de vaccin anticovid, iar peste 16 milioane au fost vaccinate cu două doze, de la începutul lui decembrie.

Adjunctul medicului-şef al Angliei, Jonathan Van-Tam, estimează că această recomandare nu ar urma să modifice obiectivul Guvernului de vaccinare cu prima doză de vaccin anticovid a tuturor adulţilor, până la sfârşitul lui iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.