Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson a promis că va face 'tot posibilul' pentru a contracara creşterea costului vieţii

Inquam Photos - George Călin
Inquam Boris Johnson

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a promis marţi că va face "tot posibilul" pentru a contracara creşterea costului vieţii, o miză majoră a alegerilor locale care au loc în această săptămână în Marea Britanie. Opoziţia laburistă l-a criticat însă pentru abordarea sa considerată "în afara realităţii", a consemnat AFP.

Intervievat pe postul ITV, liderului conservator i s-a povestit cazul unei femei în vârstă de 77 de ani, Elsie, care nu poate să mănânce decât o singură masă pe zi din cauza creşterii facturii la încălzire şi care îşi petrece ziua... în autobuz pentru a încerca să limiteze această creştere, potrivit Agerpres.ro.

Abonamentul care le permite vârstnicilor să folosească gratuit transportul public în Londra "este de fapt ceva introdus de mine", a replicat Boris Johnson, fost primar al capitalei britanice.

Citește și: Premierul britanic Boris Johnson anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina

Dar pentru deputatul Jonathan Ashworth, responsabil cu problemele muncii în cadrul Partidului Laburist, de opoziţie, acest răspuns "arată în ce măsură acest prim-ministru narcisist este deconectat de realitate".

"Este absolut ruşinos că pensionarii nu au de ales decât să petreacă toată ziua în autobuz pentru a evita creşterea facturilor la încălzire acasă sau sunt lăsaţi să tremure în pături şi să mănânce o singură masă pe zi", a adăugat el.

Boris Johnson a dat asigurări că guvernul său face "tot ce este posibil" şi "multe alte lucruri" pentru a ajuta gospodăriile să facă faţă creşterii costului vieţii, cu un pachet de ajutor de 9 miliarde de lire sterline (10,7 miliarde de euro).

El a recunoscut însă că "aceste contribuţii din partea contribuabilului (...) nu vor fi suficiente imediat pentru a acoperi costurile pentru toată lumea".

Liderul a exclus totodată introducerea unei taxe excepţionale asupra companiilor energetice cerută de opoziţie, estimând că ar prejudicia climatul investiţional, şi a avertizat că un sprijin financiar sporit din partea statului ar putea accelera şi mai mult inflaţia.

Regatul Unit se confruntă cu o inflaţie galopantă, care a ajuns la niveluri record nemaiîntâlnite de trei decenii, alimentată de redresarea post-pandemie, precum şi de costurile energiei, pe fondul războiului din Ucraina.

Joi, britanicii merg la vot pentru alegeri locale în Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor, alegeri ce vor reprezenta un test pentru guvernul conservator şi pentru premierul Johnson, slăbit de scandalurile din ultimele luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.