Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ipocrizie a la Londra. Fiul unul fost șef KGB a fost făcut Lord la propunerea lui Boris Johnson. Dezvăluirile presei britanice

BBC
Johnson Lebedev

Premierul britanic Boris Johnson trebuie să răspundă la „întrebări serioase” privind numirea unui magnat ruso-britanic ca lord. Este vorba de mogulul Evgheni Lebedev, fiul oligarhului rus Alexander Lebedev, un fost șef KGB.

Evgheni Lebedev a primit de la Regina Elisabeta a doua titlul nobiliar de viață în 2020, la propunerea lui Boris Johnson, și a devenit primul membru ruso-britanic al Camerei Lorzilor.

Acum, în contextul crizei ruso-ucrainene, The Sunday Times a dezvăluit că serviciile de informații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o astfel de numire în urmă cu doi ani, dar că Boris Johnson le-a ignorat total.

„Având în vedere dezvăluirile de astăzi, cred că prim-ministrul are întrebări serioase la care să răspundă: ce știa? și a ignorat sfaturile de securitate?”, a declarat duminică liderul opoziției, Keir Starmer la Sky News.

Boris Johnson și Evgeni Lebedev sunt prieteni de când Johnson a devenit primar al Londrei în 2008. Întrebările despre relația lor se referă în special la prezența, în aprilie 2018, a lui Boris Johnson, pe atunci ministru de Externe, la o petrecere într-o vilă a lui Lebedev în Italia fără dispozitiv de securitate.

Cine este Evgheni Lebedev

Evgheni Lebedev, proprietarul ziarelor britanice The Independent și Evening Standard, este fiul fostului agent KGB devenit om de afaceri, Alexandr Lebedev. Acesta din urmă deține ziarul independent Novaya Gazeta din Rusia.

Născut la Moscova în 1981, el s-a mutat la Londra la vârsta de 8 ani când tatăl său a fost detasat ca ofiter KGB la ambasada sovietică.

În 2010 el a primit cetățenie britanică.

Evgheni Lebedev este patronul The Independent și Evening Standard.

Tatăl său, Alexandr Lebedev, ar fi una din persoanele investigate de comisia de informații a parlamentului britanic în legătură cu presupusele ingerințe ale Kremlinului în referendumul din 2016 privind Brexitul.

Nu sunt un agent al Rusiei

Într-un articol de vineri din cotidianul său, Evgheni Lebedev a spus că este „mândru” că este cetățean britanic, considerând că este „esențial să nu cădem în rusofobie”.

„Nu sunt un risc de securitate pentru această țară, pe care o iubesc”, a scris el, continuând că, deși tatăl său a fost în trecutul îndepărtat un agent de informații KGB, el nu este „un fel de agent al Rusiei”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.