Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson minte de stinge: A autorizat evacuarea de câini și pisici din Kabul, deși spusese că nu a dat un astfel de ordin

reuters.com
Boris Johnson caine

Premierul britanic, Boris Johnson, autorizase evacuarea de animale din Kabul în timpul retragerii coaliţiei internaţionale din Afganistan, anul trecut, informaţie pe care Johnson a dezminţit-o până acum ca fiind "un nonsens", potrivit unor e-mailuri guvernamentale date publicităţii miercuri, informează Reuters.

Boris Johnson, al cărui mandat de premier este sub mare presiune în contextul acuzaţiei conform căreia la Downing Street au fost organizate petreceri în timpul perioadelor de lockdown, a dezminţit orice implicare în decizia de a ajuta la evacuarea de câini şi pisici de la adăpostul de animale din Nowzad, condus de fostul soldat britanic Paul "Pen" Farthing.

Animalele au fost salvate în timpul acţiunilor haotice din august anul trecut menite să permită evacuarea de cetăţeni britanici şi de afgani eligibili pentru rezidenţă în Regatul Unit, după ce talibanii au preluat puterea la Kabul, scrie agerpres.ro.

Într-un e-mail guvernamental intern dat publicităţii de comisia parlamentară pentru afaceri externe, un oficial al Ministerului Afacerilor Externe, al cărui nume este cenzurat, scrie: "(Adăpostul din) Nowzad, condus de un fost soldat al Marinei Regale, a fost intens promovat şi premierul a autorizat ca personalul şi animalele de acolo să fie evacuate".

Într-un alt e-mail, în care era vorba despre diverse cereri pentru ajutor ale organizaţii caritabile, un oficial scrie: "În contextul deciziei luate mai devreme astăzi de premier de a evacua personalul adăpostului de animale din Nowzad, (numele cenzurat) cere un acord pentru intrarea (detalii cenzurate) personalului, toţi cetăţeni afgani".

La acea dată, Boris Johnson a susţinut că nu s-a implicat în evacuarea animalelor de la adăpostul lui Farthing. "Nu, acesta este un nonsens total", a declarat el în decembrie, când a fost întrebat dacă a intervenit în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al lui Johnson a declarat că nu a văzut e-mailurile, însă a reiterat că premierul nu a fost implicat.

Situaţia dificilă în care se aflau Farthing şi animalele sale a atras atenţia presei din Regatul Unit şi a dus la un conflict cu ministrul apărării britanic Ben Wallace, care a declarat că el nu ar fi permis nimănui să treacă peste rând şi nu ar fi prioritizat evacuarea animalelor înaintea oamenilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.