Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson: Principala obligaţie internaţională a Marii Britanii este de a respecta acordul de pace din Irlanda de Nord

Inquam Photos - George Călin
Inquam Boris Johnson

Principala obligaţie internaţională a Marii Britanii este respectarea acordului din Vinerea Mare de la Belfast, a declarat luni premierul Boris Johnson, întrebat despre opoziţia faţă de planul său de a anula anumite părţi din protocolul post-Brexit pentru Irlanda de Nord, relatează Reuters.

''Cred că cea mai mare obligaţie a noastră şi principala noastră obligaţie internaţională este să respectăm Acordul din Vinerea Mare de la Belfast, procesul de pace din Irlanda de Nord şi să facem ca Adunarea Stormont (Adunarea legislativă a Irlandei de Nord creată prin Acordul din Vinerea Mare n.a.) să fie operaţională'', a declarat el reporterilor, potrivit Agerpres.

''Avem un plan pentru a rezolva problema'', a spus premierul britanic.

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a scris luni pe Twitter că i-a transmis lui Maros Sefcovic, vicepreşedinte pentru relaţii interinstituţionale şi prospectivă al Comisiei Europene, negociatorul-şef al UE în acest dosar, că blocul trebuie să fie dispus să schimbe regulile post-Brexit care guvernează comerţul cu Irlanda de Nord, repetând că Londra doreşte o ''soluţie negociată''.

Însă guvernul britanic îşi va prezenta luni în Parlament proiectul de lege care modifică anumite elemente ale Protocolului privind Irlanda de Nord, încheiat cu Uniunea Europeană în cadrul procesului Brexit şi aflat în centrul unor tensiuni puternice în provincia britanică. UE a avertizat în mod clar că o astfel de măsură unilaterală ar însemna renegarea unui tratat internaţional şi ar justifica represalii comerciale.

Deşi guvernul insistă că legislaţia propusă este "legală", Partidul Laburist de opoziţie şi Partidul Republican Irlandez Sinn Fein, care militează pentru reunificarea provinciei britanice Irlanda de Nord cu Republica Irlanda, au acuzat că "încalcă dreptul internaţional".

Protocolul a fost semnat pentru a proteja piaţa unică europeană după Brexit, fără a provoca revenirea unei frontiere dure între Irlanda de Nord britanică şi Republica Irlandeză membră a UE, şi pentru a păstra astfel pacea obţinută în 1998 prin Acordul din Vinerea Mare, după trei decenii de conflicte sângeroase între unionişti şi republicani.

În acest scop, a stabilit o frontieră vamală în Marea Irlandei, unde se efectuează controalele inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie. Irlanda de Nord rămâne, practic, parte din piaţa unică şi impune standardele europene la importurile din restul Regatului Unit. În schimb, mărfurile pot trece din Irlanda în Irlanda de Nord fără a fi controlate.

Cerinţa de verificare a mărfurilor care sosesc din Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor i-a înfuriat pe unioniştii pro-britanici din Irlanda de Nord, care susţin că protocolul le subminează statutul în Marea Britanie. Partidul Unionist Democrat (DUP) refuză să se alăture noului guvern de coaliţie din Belfast - condus pentru prima dată de republicanii din Sinn Fein după victoria lor în alegerile locale din 5 mai - dacă acest protocol nu este modificat.

Guvernul britanic şi-a anunţat la jumătatea lunii mai intenţia de a modifica protocolul printr-un proiect legislativ. Acesta doreşte să introducă un nou sistem, astfel încât mărfurile care circulă şi rămân pe teritoriul Regatului Unit să treacă printr-un "nou canal verde", eliberându-le de birocraţie. Mărfurile destinate UE vor fi supuse în continuare tuturor verificărilor şi controalelor prevăzute de legislaţia europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.